Instructie schoonmaken en onderhoud van de prothese

De prothese dient u, net als de eigen tanden en kiezen, dagelijks goed schoon te maken. Als u het kunstgebit niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten achter. Zowel op het kunstgebit als eronder. Als u die niet verwijdert, kan het tandvlees gaan ontsteken.

  • Spoel bij voorkeur na iedere maaltijd de prothese en de mond schoon met water. Haal etensresten op de prothese en in de mond weg.
  • Gebruik een speciale protheseborstel en vloeibare zeep om de prothese goed schoon te borstelen. Gebruik hiervoor géén tandpasta. Die kan te veel schuren.
  • Tip: Laat het gebit tijdens het reinigen niet uit uw handen vallen in verband met breuk. Voor de zekerheid eerst de wasbak vullen met water en reinig het kunstgebit boven de wasbak.
  • Leg het kunstgebit één keer per week een nachtje in ½ schoonmaakazijn met ½ lauw water. Hiermee voorkomt u de vorming van tandsteen op het kunstgebit. Borstel het kunstgebit daarna goed en spoel het af met water. Leg het kunstgebit nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.
  • Het is beter uw kunstgebit ’s nachts uit te doen. Bewaar deze na reiniging in een bakje met schoon water. Borstel de prothese s ’morgens opnieuw voordat uw deze in mond terug plaatst.

Als u kleine ongemakken begint te voelen, schroom niet en bel de praktijk.

(Wij adviseren om uw gebitsprothese 1x per jaar te laten controleren door een protheticus hiervoor kunt u ook terecht bij ons in de praktijk)