Instructies na het implanteren van de onderkaak

Nu er bij u een of meerdere implantaten zijn geplaatst, is het in uw eigen belang dat u de hierop volgende informatie en adviezen nauwkeurig opvolgt.

Niet spoelen: Gedurende de eerste 24 uur na het implanteren mag u de mond niet spoelen en niet aan de wond zuigen, dit vergroot de kans op een nabloeding.

Nabloeden: Enig bloeden na implanteren is normaal. Door de aanwezigheid van speeksel wordt soms ten onrechte de indruk gewekt van een heftige nabloeding. Indien de bloeding niet vanzelf stopt, dan een opgevouwen steriel verbandgaasje op de wond aanbrengen en hierop 30 minuten stevig dichtbijten. Bloedt de wond na 30 minuten nog steeds, neem dan contact op met de praktijk.

Perio aid 0.12% : 24 uur na de ingreep mag u gaan spoelen met Perio aid 0,12%, 2x daags, gedurende 2 weken.

Roken: We adviseren na de behandeling niet te roken. Roken heeft een zeer negatief effect op de wondgenezing! Ook op de langere termijn kan roken leiden tot ontsteking en botverlies rondom de implantaten. Stoppen met roken is en blijft het beste advies.

Prothese: De prothese wordt direct aangepast door de implantoloog of u heeft daarvoor een afspraak bij de tandprotheticus. De eerste weken mag u de prothese alleen sociaal dragen, we adviseren de prothese zoveel mogelijk uit te laten. ‘s Nachts zeker de prothese uitlaten.

Eten: U mag de prothese de komende 2 weken niet dragen met eten, belangrijk is dat u zacht voedsel gaat eten. Bijvoorbeeld soep, pasta, boterhammen zonder korstjes, gepureerd eten enz. Wij adviseren u pas te gaan eten als de verdoving helemaal is uitgewerkt. Hierdoor voorkomt u dat u onbewust op de ongevoelige lip, tong of wang bijt.

Zwelling: van de wang na implanteren is een normale reactie. U kunt dit het beste bestrijden door de eerste 2 uur de kaak te koelen met ijsklontjes in een handdoek of een cold-pack. (15 minuten koelen, 15 minuten niet koelen, 15 min koelen enz.)

Rust: op de dag van de operatie is het verstandig om rust te houden. Het liefst meteen na de operatie een uurtje gaan liggen met het hoofd wat hoger.

Pijn: Nadat de verdoving is uitgewerkt kan er pijn ontstaan. Om de pijn te bestrijden mag u paracetamol gebruiken. We adviseren u te starten met paracetamol voordat de verdoving is uitgewerkt. Dosering : 2x 500 mg. max 3x per 24 uur

Afdekschroeven: Dat zijn de eventuele schroefjes die boven het tandvlees uitsteken, deze kunnen soms loskomen, dit heeft niets te maken met de stevigheid van de implantaten. U kunt dan contact opnemen met de praktijk, het schroefje zal terug worden geplaatst.

Hechtingen: na 2 weken komt u op controle en zullen de hechtingen worden verwijderd.

Sporten: U mag na de eerste week na het plaatsen van de implantaten niet intensief sporten, pas ook op met bukken en zwaar tillen.

Bij last of met vragen is de praktijk te bereiken op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur op telefoonnummer 0162-456268. Na 17.00 uur en in het weekend kunt u contact opnemen met de spoeddienst op telefoonnummer 0162-424024