Instructies na het uitvoeren van een flap-operatie

Er werd bij u een flapoperatie uitgevoerd. Onderstaande richtlijnen helpen u vlotter door de genezingsperiode heen.

Nabloeden: Enig nabloeden uit de wond is normaal, dit veroorzaakt rood gekleurd speeksel dat soms ten onrechte voor een actieve bloeding wordt aangezien. De eerste 24 uur na de ingreep is het raadzaam om de mond niet te spoelen want dit vergroot de kans op nabloeden. Indien een echte bloeding (helderrood!) niet vanzelf stopt, dan brengt u een opgevouwen gaasje aan op de wond, hier mag u 30 minuten op dichtbijten. Blijft de wond desondanks bloeden dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Voeding: Wacht met eten en drinken tot de verdoving is uitgewerkt, zo vermijdt u dat u onbewust op uw tong bijt of zich verslikt. Vermijd in de eerste 24u het gebruik van warme dranken. Ook het nuttigen van hard voedsel raden we af in de genezingsperiode.

Poetsen: Het geopereerde tandvlees dient tijdens de genezing zoveel mogelijk met rust te worden gelaten, u mag daar gedurende 2 weken weken geen mondhygiëne uitvoeren. U krijgt daarom een desinfecterend chloorhexidine spoelmiddel of spray (Perio Aid). 24 uur na de behandeling mag u starten met het spoelen/sprayen, 2x per dag gedurende 2 weken. Let op! de rest van uw gebit mag u wel poetsen!!

Roken: We adviseren niet te roken. Roken heeft een zeer negatief effect op de wondgenezing!! Ook wordt de eerste dag na de ingreep alcohol afgeraden.

Zwelling: van de wang na de flapoperatie is een normale reactie. De zwelling wordt minder als u de wang de eerste 2 uur na de ingreep koelt met een coolpack of een washandje met daarin een plastic zakje gevuld met ijsblokjes.

Rust: op de dag van de ingreep is het verstandig om rustig aan te doen. We adviseren de eerste dagen zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Pijn: Na 2-4 uur is de verdoving uitgewerkt, daarna kunt u pijn krijgen die echter goed is te bestrijden met paracetamol. U mag zo nodig de eerste dagen tot 3x daags 2x 500mg paracetamol innemen. Het beste kunt u met de pijnstillers beginnen voordat de verdoving volledig is uitgewerkt.

Hechtingen: na 10 tot 14 dagen komt u op controle en worden de hechtingen en – indien aangebracht – het wondverband verwijderd.

Bij last of met vragen is de praktijk te bereiken op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur op telefoonnummer 0162-456268. Na 17.00 uur en in het weekend kunt u contact opnemen met de spoeddienst op telefoonnummer 0162-424024