Uitleg kroon en brugwerk

Zojuist heeft u een afspraak gemaakt voor een kroon brugwerk afspraak. In dit schrijven vindt u nadere informatie omtrent de behandeling en wat u kunt verwachten na de ingreep. 3D kroon-en brugwerk
Een kroon of brug is een kunsttand of kies die over je eigen tand of kies wordt gezet. Door verschillende omstandigheden kan het dan ook noodzakelijk zijn om één of meerdere tanden of kiezen te verstevigen, te verfraaien of ( gedeeltelijk) te vervangen. Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. In onze praktijk maken wij geen afdrukken meer maar scannen wij u tand of kies met een 3D mondscanner. Uw afdruk wordt dus digitaal gemaakt .De digitale afdruk is veel nauwkeuriger en dit scheelt “happen met klei”.

Wat is een kroon
Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Tegenwoordig proberen wij alle kronen volledig keramisch te vervaardigen. Dit is naast sterk ook esthetisch zeer fraai.

Wat is een brug
Een brug wordt gemaakt als één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen moeten worden vervangen. Een brug zit vast aan twee of meer afgeslepen tanden en kiezen die zich aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies bevinden. Op die zogeheten pijlers worden twee of meer kronen geplaatst met daartussen een brugtussendeel.

De behandeling
Het plaatsen van een kroon of brug bestaat uit meerdere behandelingen. Tijdens de eerste behandelsessie wordt een deel van de tand/kies weggeslepen door de tandarts om ruimte te maken voor een kroon of brug. We slijpen deze in de juiste vorm,maar halen nooit meer weg dan strikt noodzakelijk is. Als dit gebeurt is, maken we een digitale scan zodat de kroon of brug precies op de tand of kies kan aansluiten. U krijgt een tijdelijke kroon of brug om de bewerkte tanden goed te beschermen. Let op ben voorzichtig met eten een noodkroon kan loskomen of stuk gaan. Een noodkroon is niet zo sterk als de defintieve kroon en is ook minder fraai. Wanneer deze los komt neem contact met ons op.

Intussen wordt de kroon of brug gemaakt in een tandheelkundig laboratorium. In de tweede behandeling gaan we die plaatsen. Daarvoor verwijderen we eerst de tijdelijke kroon of brug. Nu kunnen we de definitieve aanbrengen. Dat gebeurt met moderne lijmtechnieken. We controleren met een röntgenfoto of alles goed aansluit en alle lijmresten zijn weggehaald. Na deze behandeling kunt u direct genieten van uw kroon of brugwerk.

Nazorg, behandelplan,kosten en verzekering
Indien u een kroon of brug denkt nodig te hebben zullen wij voor u een begroting opstellen van de verwachten kosten. Raadpleeg uw verzekering voor de eventuele vergoeding. In de reguliere (half) jaarlijkse controles letten we goed op de kroon of brug. Zorg ervoor dat u de kroon of brug goed reinigt. Dit zorgt voor een langere levensduur en een fris en mooi gebit.