Uitleg sinuslift behandeling na consult

Zojuist heeft u een afspraak gemaakt voor een operatieve behandeling (sinuslift). In dit schrijven vindt u nadere informatie omtrent de behandeling en wat u kunt verwachten na de ingreep.

Wat gebeurt er tijdens een sinsuslift behandeling
De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. Na het opzij schuiven van het tandvlees wordt er een luikje in het kaakbot geboord,waardoor de holte toegankelijk wordt. Daarna wordt het slijmvlies dat de kaakholte bekleed voorzichtig weggeschoven waarna de ruimte die ontstaat,kan worden opgevuld met een mix van eigen bot en kunstbot. Dit botmengsel moet 3 tot 6 maanden vastgroeien. Afhankelijk van de hoeveelheid kaakbot die nog aanwezig is kunnen er al dan niet direct tijdens deze ingeep implantaten geplaatst worden. Door deze ingreep wordt de kaakholte kleiner zodat er uiteindelijk een implantaat met voldoende lengte geplaatst kan worden. Dat de kaakholte kleiner wordt heeft geen verdere consequenties.

Na deze ingreep heeft u kans op napijn. Deze napijn kunt u goed onderdrukken met pijnstillers. Wij adviseren paracetamol 500 mg 3 x daags 2 tabletten. Door de behandeling kan uw wang gaan opzetten. Dat is een normaal gevolg van de behandeling. Deze zwelling zal na 2 dagen het grootst zijn en daarna weer langzaam slinken. Door de zwelling kan de mondopening beperkt zijn. Soms is er sprake van een bloeduitstorting waardoor het lijkt of u een blauw oog heeft. De wang blijft dan wat langer dik en verkleurd, maar dat is geen abnormale reactie na de behandeling.

De eerste dagen
Op de dag van de behandeling en de dag erna kan nog wat bloed uit het neusgat aan de geopereerde zijde of uit de mond komen. Dat is normaal en stopt vanzelf. Bij een werkelijke heftige bloeding verzoeken wij u contact met ons op te nemen. Zolang het tandvlees nog niet is genezen, moet u grote drukverschillen tussen de mond en de neus vermijden. Dit betekent dat u de eerste 2 weken;

  • de neus niet mag snuiten, alleen afvegen
  • de mond wijd open doet als u moet niezen
  • geen blaasinstrument mag bespelen
  • bukken probeert te vermijden
  • duiken, diep zwemmen of vliegen wordt afgeraden

Ondanks alle zorgvuldigheid is er geen absolute zekerheid te geven dat complicaties uitblijven.

Voorzorgsmaatregelen
Je kunt zelf naar huis rijden omdat de behandeling zal plaats vinden onder plaatselijke verdoving. Bent u erg zenuwachtig of vindt u het allemaal best spannend neem dan iemand mee zodat u na de behandeling vervoer naar huis heeft. De behandeling duurt over het algemeen 60 tot 90 minuten. De bovenlip zal enige tijd stijf aanvoelen door de verdoving. Als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt, kunt u pijn krijgen. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers(paracetamol) Het is verstandig om het de dag van de ingreep rustig aan te doen. Eet bij voorkeur aan de niet-geopereerde zijde.

Wanneer u prothese dragend bent
Door de veranderingen in de vorm van de bovenkaak na een sinuslift zal een eventuele aanwezige prothese niet meer bruikbaar zijn en moet worden aangepast. Enkele weken na de operatie kan een tijdelijke, zogenaamde noodprothese worden gemaakt. Deze mag wel worden gedragen, maar nog niet worden belast. De kaak is namelijk nog kwetsbaar.

Hechtingen
Na ongeveer 2 weken kunnen de hechtingen worden verwijderd.

Roken
We adviseren niet te roken. Roken heeft een zeer negatief effect op de wondgenezing!

Mondhygiëne na de operatie
Aan de kant(en) van de mond waar de operatie heeft plaatsgevonden mag u niet met een tandenborstel, ragers, flossdraad of tandenstokers reinigen, omdat er anders beschadigingen aan de wond kunnen optreden. Uiteraard moeten de andere gebieden in de mond wel op de gebruikelijke manier worden schoongemaakt. Het is belangrijk dat de wond geneest in een schone en bacterie-arme omgeving. Hiervoor krijgt u een recept voor een spoelmiddel (Perio-aid 0,12%) dat de bacteriën in de mond doodt. U moet met dit middel 2 maal daags gedurende een ½ tot 1 minuut spoelen om de mond plaquevrij te houden (Lees voor gebruik eerst de bijsluiter!). Er kan binnen korte tijd een bruine aanslag ontstaan op de tong en tanden. De aanslag op de tong verdwijnt zonder verdere maatregelen.

De bovengenoemde zijn algemene regels waarop uitzonderingen mogelijk zijn. Bij vragen of onduidelijkheden kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.