Digitale prothese & opleiding

Sinds 2016 werken we bij Kiesz met de intraorale scanner van 3shape.  Hiermee nemen we 3d beelden van de mond.  Op die manier hoef je niet meer te happen in een alginaat of silicone om een afdruk te verkrijgen van de mond om bepaalde werkstukken te maken zoals kronen, protheses, knarsplaatjes, orthodontiebitjes etc. 

In het begin werden enkel heel eenvoudige scans genomen maar geleidelijk kwam het inzicht dat het digitaliseren van de mond heel veel voordelen heeft.  De technologieën en innovaties evolueren razendsnel en steeds meer wordt mogelijk met de 3d beelden.  De 3d beelden die bijvoorbeeld op verschillende tijdstippen genomen worden bij een controle kunnen vergeleken worden.  Zodoende kunnen kleine veranderingen gemonitord worden zoals slijtage, verandering van stand van de tanden en erosies. 

Wij geloven heel sterk in deze innovatie en dit heeft zich al op veel vlak bewezen.  Zowel op vlak van preventie als op vlak van curatieve behandelingen. Kronen worden bij ons niet meer conventioneel (lees ambachtelijk) gemaakt.  Er zijn minder processtappen nodig waardoor de kwaliteit beter geborgd wordt en waardoor we meer persoonlijke aandacht kunnen geven. 

Sinds 2016 slagen we er in bij Kiesz om de volledige digitale workflow te beheersen en nog steeds verder te perfectioneren.  De grootste uitdaging is op dit moment de 100 procent digitale prothese, waarbij een prothese volledig virtueel op een 3d beeld wordt gemaakt.  De meeste digitale protheses die nu gemaakt worden zijn niet 100 procent digitaal.  Afdrukken van silicone of alginaat worden dan gedigitaliseerd met een labscanner om dan de prothese verder digitaal te maken in de techniek.  Wij werken daarentegen met een scan van de mond en hierbij is de workflow 100 procent digitaal. 

Een van onze grote uitdagingen is het volledig implementeren van nieuwe technologieën.  Ook geloven we in de preventieve kracht van de mondhygiënistes.  Met die twee peilers in gedachte zijn we gestart met een nieuwe unieke opleiding voor voornamelijk mondhygiënistes. We leren op een 6 maanden durende opleiding alle knepen van de digitale workflow aan onze mondhygiënistes.  Dit op basis van wetenschappelijke evidentie en eigen opgedane ervaringen. 

 We hebben intussen 4 intensieve leermomenten gehad.  Op een unieke manier leren we de moeilijkste processen aan de “digitale” mondhygiënistes.   

We hebben alle 8 de cursisten de basis van de digitale prothese en het moeilijkste scanproces succesvol aangeleerd.  Dit is het scannen van de tandeloze kaak.  Dit is wereldwijd een primeur dat dit aan mondhygiënistes wordt aangeleerd en daar zijn we heel trots op.   De mondhygiëniste die veel contactmomenten heeft met de cliënten kan na deze opleiding op een preventieve manier ook bij mensen zonder tanden protheses gaan maken en indiceren.   

Een waardevol en leuk concept binnen onze praktijk is de I-scan.  Dan leren we je jezelf scannen.  Bij een controle kan je dan zelf een 3d beeld nemen van je mond.  Vraag je behandelaar naar de mogelijkheden.