Instructie Tranexaminezuur

U heeft een recept tranexaminezuur gekregen omdat u antistollings medicijnen (bloedverdunner) gebruikt.

Ontstaan
Normaliter ontstaat op een wondje na verloop van tijd een “korstje”. De kans is groot dat dit korstje bij u makkelijk oplost.

Nabloeding
Wanneer u bepaalde bloedverdunners, eventueel in combinatie gebruikt, is er daardoor een verhoogde kans dat het wondje, enige tijd na de behandeling, weer gaat bloeden. Dit noemen we een zogenaamde nabloeding. Uit voorzorg zullen we in de meeste gevallen de wond hechten.

Hoe gebruik ik het spoelmiddel op de juiste manier:

Spoelen niet slikken
Na de behandeling starten met het spoelmiddel. Volg het recept: meet per keer 10ml af en neem dit in uw mond. Spoel zachtjes gedurende twee minuten. Slik niet door, maar spuug uit. Als u dit lastig vindt, mag u ook een gaasje drenken in de tranexaminezuur vloeistof en dit tegen de wond aan houden gedurende 1-2 minuten.

Frequentie en duur
Spoel 4 maal daags gedurende 2-4 dagen.

Wat als ik toch een nabloeding heb?
Een klein beetje bloed verliezen is niet erg. Een kwartiertje dichtbijten op een dubbel gevouwen steriel gaasje is vaak voldoende om een lichte bloeding te doen stelpen.

Wie moet ik bellen
Op werkdagen is onze praktijk tussen 08.30 -17.00 bereikbaar op telefoonnummer 0162-456268 Buiten de praktijkuren kunt u contact opnemen met de spoeddienst op telefoonnummer 0162-424024