Instructies na een sinuslift

Nu er bij u een sinuslift behandeling is uitgevoerd, is het in uw eigen belang dat u de hierop volgende informatie en adviezen nauwkeurig opvolgt.

De eerste dagen
Op de dag van de behandeling en de dag erna kan nog wat bloeding uit het neusgat aan de geopereerde zijde of uit de mond komen. Dat is normaal en stopt vanzelf. Bij een werkelijke heftige bloeding verzoeken wij u contact met ons op te nemen. Zolang het tandvlees nog niet is genezen, moet u grote drukverschillen tussen de mond en de neus vermijden. Dit betekent dat u de eerste twee weken:

  • de neus niet mag snuiten, alleen afvegen
  • de mond wijd open doet, als u moet niezen
  • geen blaasinstrument mag bespelen
  • bukken probeert te vermijden en niet intensief sporten
  • duiken, diep zwemmen of vliegen wordt afgeraden.

Niet spoelen
Gedurende de eerste 24 uur na de sinuslift mag u de mond niet spoelen en niet aan de wond zuigen, dit vergroot de kans op een nabloeding.

Nabloeden:
Enig bloeden na implanteren is normaal. Door de aanwezigheid van speeksel wordt soms ten onrechte de indruk gewekt van een heftige nabloeding. Indien de bloeding niet vanzelf stopt, dan een opgevouwen steriel verbandgaasje op de wond aanbrengen en hierop 30 minuten stevig dichtbijten. Bloedt de wond na 30 minuten nog steeds, neem dan contact op met de praktijk.

Perio aid 0.12%:
24 uur na de ingreep mag u gaan spoelen met Perio aid 0,12%, 2x daags, gedurende 2 weken.

Roken;
We adviseren na de behandeling niet te roken. Roken heeft een zeer negatief effect op de wondgenezing!.

Prothese wanneer van toepassing
Door de veranderingen in de vorm van de bovenkaak na een sinuslift zal een eventuele aanwezige prothese niet meer bruikbaar zijn en moet deze worden aangepast. Enkele weken na de operatie kan een tijdelijke, zogenaamde noodprothese worden gemaakt. Deze mag wel worden gedragen,maar nog niet worden belast. De kaak is namelijk nog kwetsbaar. We adviseren de prothese de eerste 24 uur in te houden, na 24 uur de prothese zo min mogelijk dragen.

Eten;
U mag de prothese dragen als u gaat eten, belangrijk is wel dat u zacht voedsel eet. Bijvoorbeeld brood, soep, pasta, gekookte groenten enz. Wij adviseren u pas te gaan eten als de verdoving helemaal is uitgewerkt. Hierdoor voorkomt u dat u onbewust op de ongevoelige lip, tong of wang bijt.

Zwelling
Zwelling van de wang na implanteren is een normale reactie. U kunt dit het beste bestrijden door de eerste 2 uur de kaak te koelen met ijsklontjes in een handdoek of een cold-pack. (15 minuten koelen, 15 minuten niet koelen, 15 min koelen enz.)

Rust;
Op de dag van de operatie is het verstandig om rust te houden. Het liefst meteen na de operatie een uurtje gaan liggen met het hoofd wat hoger.

Pijn:
Nadat de verdoving is uitgewerkt kan er pijn ontstaan. Om de pijn te bestrijden mag u paracetamol gebruiken. We adviseren u te starten met paracetamol voordat de verdoving is uitgewerkt. Dosering: 2x 500 mg. max 3x per 24 uur

Hechtingen;
Na 2 weken komt u op controle en zullen de hechtingen worden verwijderd.

Bij last of met vragen is de praktijk te bereiken op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur op telefoonnummer 0162-456268. Na 17.00 uur en in het weekend kunt u contact opnemen met de spoeddienst op telefoonnummer 0162-424024 .