Instructies na extractie + VP imm

Informatie na plaatsen immediaat prothese – Van uw eigen gebit naar een kunstgebit
Een kunstgebit is een grote verandering. Als u in de spiegel kijkt,moet u waarschijnlijk erg wennen. Uw mond is nu een maal een belangrijke blikvanger en die is veranderd.

Het kuntgebit wordt direct geplaatst
Vroeger liepen mensen doordat ze een kunstgebit kregen een tijdje zonder tanden. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Het kunstgebit,ook wel immediaat prothese genoemd,wordt onmiddellijk in uw mond geplaatst nadat de laatste tanden zijn getrokken. Dus direct over de verse wonden heen. Dat vindt u misschien een vreemd idee,maar dit heeft een groot voordeel. Uw kunstgebit zit in het begin namelijk als een soort verband op de wonden.

Pijn
De plaatselijke verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. Dan kunt u pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden door het innemen van pijnstillende middelen. U kunt hiervoor paracetamol gebruiken 500 mg. Hiervan slikt u 3 x daags 2 tabletten. Bij thuiskomst wordt geadviseerd meteen te starten met de pijnmedicatie.

Nabloeding
Het is normaal dat er met name de eerste 12 uur nog een beetje bloed uit de wond kan komen. Dit vermengt zich met speeksel waardoor het meer lijkt dan dat het is. De bloeding stopt doordat zich in de wond een stolsel vormt, vergelijkbaar met een korstje op de huid. Dit stolsel is kwetsbaar. Vooral veelvuldig spoelen of frequent iets drinken kan het stolsel losweken, waardoor de wond opnieuw begint te bloeden.

Zwelling
Enige zwelling na het trekken is ook gebruikelijk en wordt beschouwd als een gewone reactie. Door uw wang direct na het trekken te koelen kunt u de zwelling enigszins tegengaan. Deze zwelling kan enige dagen aanhouden en in sommige gevallen kan hij verkleuren zoals een blauwe plek. De zwelling kan ook een tijdelijke beperking van de mondopening tot gevolg hebben.

Wondgenezing
Over het algemeen duurt het minstens 14 dagen voordat de wond geheeld is. De wond geneest het beste met veel rust. Dit is zeker de eerste dag belangrijk omdat dan het stolsel ontstaat dat de wond dicht moet maken. Spoelen wordt de eerste dag dan ook ontraden. Net zoals zuigen of sabbelen aan de wond. Gewoon drinken mag natuurlijk wel. Wij adviseren u om de eerste dag geen alcoholische dranken te drinken, omdat alcohol het bloed verdunt en er daardoor dus meer kans is op een nabloeding. Wacht met het nuttigen van warme dranken en voedsel totdat de verdoving is uitgewerkt daarna mag u weer gewoon eten en drinken. Probeer de wond hierbij wat te ontzien. Door te roken vermindert u de wondgenezing en u vertraagt het genezingsproces. U zult meer kans hebben op nabezwaren. Wij adviseren u dan ook om zo lang mogelijk na de extractie niet te roken.

Hervatting van werk/rust
Na een extractie heeft u in uw mond een wond. Deze heeft tijd nodig om te herstellen. U bent echter niet zwaar gewond. Normale werkzaamheden vormen geen enkel bezwaar. Pas op met (zware) inspanning. Dus sporten,zware dingen tillen, bukken, hardlopen en dat soort dingen kunt u het beste, zeker de eerste dagen, even laten.

De eerste dag
Het kunstgebit mag de eerste 24 uur beslist niet worden uitgedaan. Pas na de eerste dag mag het kunstgebit uit uw mond. Afhankelijk van wat u heeft afgesproken, doet uw tandarts dat of doet u dat zelf. Wees voorzichtig voor de wonden als u het zelf mag doen. Reinig het kunstgebit door het af te spelen en borstel het schoon met water en vloeibare zeep en gebruik bij voorkeur een protheseborstel. Daarna de prothese direct weer in doen. Dit kan pijnlijk zijn! Doe dit minimaal 2 x daags! (ter voorkoming van ontstekingen). Uw nieuwe kunstgebit zit de eerste dag waarschijnlijk niet meteen lekker. Het kan klemmen en soms pijn veroorzaken. Na een paar dagen beginnen de wonden te genezen en zal de pijn verdwijnen. U zult dan langzaam aan uw kunstgebit wennen. Dat vraagt tijd. De één zal sneller wennen dan de ander.

Mondverzorging
Na 1 dag kunt u het spoelmiddel gaan gebruiken wat we u hebben voorgeschreven. U spoelt met Chloorhexidine tweemaal daags geduren 60 seconden. Lees voor het gebruik eerst de gebruiksaanwijzing op de verpakking! De spoeldrank smaakt wat bitter. Na ongeveer een week kan door het gebruik een bruine aanslag op de tong ontstaan. Deze verdwijnt zonder verdere maatregelen. Als u een gebitsprothese draagt is het verstandig deze tijdens het spoelen uit de mond te nemen om verkleuring hiervan te voorkomen. Wanneer u geen spoelmiddel heeft ontvangen kunt u ook na 1 dag gaan spoelen met een zoutoplossing. ( 1 theelepel zout op 250 ml lauw water).

De eerste 2 weken
Houd uw prothese zowel overdag als ‘s nachts in!

Daarna
Nadat de tanden zijn getrokken kunt u wel eens harde stukjes voelen. Dit zijn meestal kleine stukjes los zittend bot, die door het lichaam worden afgestoten. Hier hoeft meestal niets aan gedaan te worden. Na ca.3 weken, als de extractiewonden genezen zijn, mag u indien nodig kleefpasta gebruiken. Er zijn allerlei kleefpasta’s, kleefpoeders en voeringen op de markt om een kunstgebit meer houvast te geven. Die middelen zijn eigenlijk allemaal noodoplossingen. De oorzaak van het probleem wordt niet echt weggenomen. Dat lossen we op als we de prothese gaan aanpassen. Als de kaak goed geslonken is (na minimaal 3 maanden), zal een nieuwe definitieve laag in de prothese worden aangebracht zodat deze weer goed past.

Eten
Eten met uw nieuwe kunstgebit zal wat onwennig zijn. De eerste dagen zacht voedsel eten. Later kunt u weer voedsel eten zoals vlees of brood.

Praten
Met uw nieuwe kunstgebit praat u in het begin wat onwennig. U kunt slissen of bepaalde klanken klinken anders dan u gewend was. Het is alsof u met een volle mond praat. Dit is normaal. Uw mond moet nog wennen. Meestal gaat het na enkele dagen een stuk beter. Oefen extra met die woorden of letters die nog niet helemaal lekker klinken. Lees bijvoorbeeld de krant hardop.

Verzorging van uw kunstgebit
Uw kunstgebit is nu nog nieuw en mooi. Dat wilt u natuurlijk graag zo houden. Daarom moet u, net als bij eigen tanden en kiezen uw kunstgebit verzorgen. Als u het niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten achter. Zowel op uw kunstgebit als eronder. Als u die niet verwijdert, kan uw tandvlees op den duur gaan ontsteken. Reinig uw gebit daarom zorgvuldig na iedere maaltijd. Gebruik een speciale protheseborstel en water om etensresten goed te verwijderen. Gebruik geen tandpasta, die kan te veel schuren, maar in plaats daarvan warm water en vloeibare zeep. Een schoon kunstgebit voelt altijd glad aan. Laat uw gebit tijdens het reinigen niet uit uw handen glippen. Het zal kapot gaan. Vul daarom voor de zekerheid eerst de wasbak met een bodem water en reinig uw gebit daarboven. Leg uw kunstgebit nooit in te heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.

Maak ook uw mond schoon
Houd behalve uw kunstgebit ook uw mond schoon. Poets met een zachte tandenborstel minstens één keer per dag uw tandvlees in de mond. U mag daarvoor tandpasta gebruiken voor de frisse smaak.

Slapen met of zonder kunstgebit
Uw kaken hebben een tijdje nodig om aan het kunstgebit te wennen. Laat uw kunstgebit de eerste week dan ook ‘s nachts in uw mond. Daarna is het juist beter om het voor het slapen gaan wel uit te doen. Op die manier geeft u ook uw kaken rust.

Uw kaakbot slinkt
Na verloop van tijd bent u gewend aan uw nieuwe kunsttanden en -kiezen. Echter uw mond verandert omdat uw kaken slinken. Het slinken van uw kaken gaat heel onopgemerkt. Het zal u in eerste instantie niet opvallen maar de prothese kan hierdoor losser gaan zitten. Wanneer deze losser gaat zitten kunt u met ons contact opnemen zodat wij naar een oplossing kunnen kijken. Wellicht een nieuwe prothese of ook een implantaat gedragen(klik)prothese kan een oplossing zijn. Het is aan te raden minstens één keer per twee jaar naar de behandelaar te gaan voor een controle van uw gebit.

Bij last of met vragen kunt u altijd bij ons terecht. Op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur op telefoonnummer 0162-456268. Buiten de praktijkuren kunt u contact opnemen met de spoeddienst op telefoonnummer 0162-424024