Een tandheelkundige kroon

Functioneel en esthetisch

Een tandheelkundige kroon is een gedeeltelijke vervanging van eigen tand of kies, die aangebracht wordt ter verbetering van functie en esthetiek van tand of kies.

Wanneer is een kroon nodig

Een tand of kies kan zo aangetast zijn dat een vulling niet voldoende is om volledig functieherstel te behalen. Een kroon beschermt het tandelement en geeft weer de vereiste stevigheid. Naast functieherstel zijn esthetische redenen vaak ook de aanzet tot het plaatsen van een kroon. Verkleuringen of beschadigingen van zichtbare (voorste) tandelementen kunnen vervangen worden door een keramische kroon, waardoor ergerlijke onvolkomenheden tot de verleden tijd behoren.

Het plaatsen van een kroon

Omslijpen tand of kies

Om een solide basis te creëren voor de te maken kroon omslijpt de tandarts de tand of kies. Dit omslijpen gebeurt meestal onder een plaatselijke verdoving.

Maken van een afdruk en bepalen van kleur

Nadat uw tand is omslepen, wordt er een afdruk genomen, die de tandtechnicus nodig heeft voor het vervaardigen van de kroon, of wordt de situatie digitaal gescand. Om de kroon er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien, bepaalt u samen met de tandtechnicus de kleur van de te maken kroon.

Noodkroon

Na deze afspraak wordt er een noodvoorziening (noodkroon) gemaakt, die over het omslepen element wordt geplaatst. De tijdelijke kroon is niet berekend op grote krachten en het wordt dan ook afgeraden om harde of kleverige producten te consumeren.

Vervaardigen

In het tandtechnisch laboratorium wordt door de tandtechnicus aan de hand van de afdruk een gipsmodel gemaakt. Dit gipsmodel geeft de tandtechnicus de fundering, waarop uw kroon vervaardigd zal worden.

Definitief plaatsen

De vervaardigde kroon wordt met een sneldrogend cement definitief geplaatst en kan meteen belast worden.