Tandenpoetsen

Prins Hendrikstraat 183​ | 4835 PN Breda​ | breda@kiesz.nl ​| 085 – 015 00 54

Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis.

Om uw mond gezond te houden, is het belangrijk om minimaal 1 keer per dag alle tandplak  te verwijderen. Dit wit-gele laagje is moeilijk zichtbaar en ontstaat op én tussen uw tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Tandplak bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën.  Deze kunnen gaatjes maar  bovendien ook ontstoken tandvlees veroorzaken.

Niet verwijderde plak wordt hard en verkalkt tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken. De ontsteking kan zich uitbreiden en het daaronder gelegen kaakbot aantasten. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat je tanden en kiezen los gaan staan.

Zacht en efficiënt tandenpoetsen

Als de tandenborstelharen te hard zijn of als je de verkeerde poetstechniek gebruikt, kunnen je tandvlees, kiezen of tanden beschadigd raken. Kies een tandenborstel met zachte borstelharen en een taps toelopende borstelkop voor een betere toegang tot de achterste tanden en kiezen. Vergeet niet om van tandenborstel te wisselen als de tandenborstel versleten is. Een versleten tandenborstel reinigt je tanden niet goed.

Hoe poets je jouw tanden en kiezen

De juiste tandenpoetstechniek is essentieel om je tandvlees en gebit gezond te houden.

Poets de binnenkant, buitenkant en bijtvlakken van de tanden en kiezen twee keer per dag met een tandenborstel en fluoride tandpasta minstens twee minuten. Zet de tandenborstel op een hoek van 45°, zodat de filamenten de tandvleesrand bereiken. Borstel met lichte druk en kleine bewegingen.

Hoe werkt poetsen met een elektrische tandenborstel

Je kunt een betere verwijdering van tandplak en vermindering van gingivitis bereiken met een elektrische tandenborstel die gebruikmaakt van oscillerende-roterende technologie, dan met een gewone handtandenborstel.

Deze poetshandeling is heel anders dan bij gewone handtandenborstels omdat het poetsen vanzelf gaat. Zorg ervoor dat je de opzetborstel naar alle delen van je mond leidt.

Instructies roterende elektrische tandenborstel

  • Houd de borstel parallel aan de vloer tegen de zijkant van je tanden.
  • Leidt de kop van de borstel van tand naar tand. Volg de natuurlijke curve van je tanden en tandvlees.
  • Het is niet nodig om hard te drukken of te schrobben. Laat de elektrische tandenborstel gewoon al het werk doen.
  • Houd de borstelkop een paar seconden stil alvorens naar de volgende tand te gaan.
  • Vergeet niet alle gebieden te bereiken, ook de binnenkant, buitenkant, kauwvlakken en achter je achterste tanden.
  • Bekijk de poetsinstructies die meegeleverd zijn met je elektrische tandenborstel voor meer informatie.

Vergeet niet dat jij de degene bent die thuis de ‘power’ heeft om je tanden zoveel mogelijk vrij van tandplak te houden. Hiermee bescherm je een leven lang je tanden en tandvlees.

Neem direct contact op

Wil je meer weten over onze praktijk voor mondhygiëne in Breda of over onze diverse behandelingen? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn telefonisch te bereiken via 085 – 01 50 054 of per mail via breda@kiesz.nl.