Uitleg botopbouw/kaakverbreding

Zojuist heeft u een afspraak gemaakt voor een operatieve behandeling (botopbouw). In dit schrijven vindt u nadere informatie omtrent de behandeling en wat u kunt verwachten na de ingreep.Wanneer een tand of kies wordt verwijderd,verandert de vorm van de kaak. De kaak wordt na enkele maanden vaak smaller en lager. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om direct een implantaat te plaatsen.

Als er onvoldoende bot aanwezig is,dan beginnen we met een botopbouw voordat we het implantaat plaatsen. Uw kaak kan worden verbreed en/of verhoogd.

Wat gebeurt er tijdens een botopbouw behandeling
De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. Na het opzij schuiven van het tandvlees wordt het gebied waar te weinig bot is opgevuld met een mix van eigen bot en kunstbot, korrels (granulaat). Deze mix van bot wordt vaak ook bedekt met een soort van “vellletje” wat een membraan wordt genoemd. Dit botmengsel moet 4 tot 6 maanden vastgroeien. Afhankelijk van de hoeveelheid kaakbot die nog aanwezig is kunnen er al dan niet direct tijdens deze ingeep implantaten geplaatst worden.

Na deze ingreep heeft u kans op napijn. Deze napijn kunt u goed onderdrukken met pijnstillers. Wij adviseren paracetamol 500 mg 3 x daags 2 tabletten. Door de behandeling kan uw wang gaan opzetten. Dat is een normaal gevolg van de behandeling. Deze zwelling zal na 2 dagen het grootst zijn en daarna weer langzaam slinken. Door de zwelling kan de mondopening beperkt zijn. Soms is er sprake van een bloeduitstorting.. De wang blijft dan wat langer dik en verkleurd, maar dat is geen abnormale reactie na de behandeling.

De eerste dagen
Op de dag van de behandeling kan de wond nog wat nabloeden. Dat is normaal eventueel kunt u een steriel gaasje nemen en hier 5 minuten op dicht bijten. Bij een werkelijke heftige nabloeding verzoeken wij u contact met ons op te nemen. Zolang het tandvlees nog niet is genezen, moet u de eerste 2 weken rekening houden met de volgende adviezen:

  • niet intensief sporten
  • bukken proberen te vermijden
  • zacht voedsel eten

Ondanks alle zorgvuldigheid is er geen absolute zekerheid te geven dat complicaties uitblijven.

Voorzorgsmaatregelen
Je kunt zelf naar huis rijden omdat de behandeling zal plaats vinden onder plaatselijke verdoving. Bent u erg zenuwachtig of vindt u het allemaal best spannend neem dan iemand mee zodat u na de behandeling vervoer naar huis heeft. De behandeling duurt over het algemeen 60 tot 90 minuten. De lip zal enige tijd stijf aanvoelen door de verdoving. Als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt, kunt u pijn krijgen. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers(paracetamol) Het is verstandig om het de dag van de ingreep rustig aan te doen en uw wang te koelen met ijs. Eet bij voorkeur aan de niet-geopereerde zijde.

Wanneer u prothese dragend bent
Door de veranderingen in de vorm van de kaak na een botopbouw zal een eventuele aanwezige prothese worden aangepast. Deze mag wel worden gedragen, maar nog niet worden belast. De kaak is namelijk nog kwetsbaar. Dit betekend dus zoveel mogelijk de prothese uitlaten en zeker ‘s nachts uit!

Hechtingen
Na ongeveer 2 weken kunnen de hechtingen worden verwijderd.

Roken
We adviseren niet te roken. Roken heeft een zeer negatief effect op de wondgenezing!

Mondhygiëne na de operatie
Aan de kant(en) van de mond waar de operatie heeft plaatsgevonden mag u niet met een tandenborstel, ragers, flossdraad of tandenstokers reinigen, omdat er anders beschadigingen aan de wond kunnen optreden. Uiteraard moeten de andere gebieden in de mond wel op de gebruikelijke manier worden schoongemaakt. Het is belangrijk dat de wond geneest in een schone en bacterie-arme omgeving. Hiervoor krijgt u een recept voor een spoelmiddel (Perio-aid 0,12%) dat de bacteriën in de mond doodt. U moet met dit middel 2 maal daags gedurende een ½ tot 1 minuut spoelen om de mond plaquevrij te houden (Lees voor gebruik eerst de bijsluiter!). Er kan binnen korte tijd een bruine aanslag ontstaan op de tong en tanden. De aanslag op de tong verdwijnt zonder verdere maatregelen.

De bovengenoemde zijn algemene regels waarop uitzonderingen mogelijk zijn. Bij vragen of onduidelijkheden kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen elke werkdag van 08:30 tot 17:00 op telefoonnummer 0162-456268. Na deze uren en in het weekend met de spoeddienst 0162-424024.