Uitleg plaatsen implantaten (edentaat) na consult

Wij hebben u vandaag mogen ontvangen voor een implantaat consult. Hieronder nogmaals alles wat we met u hebben besproken overzichtelijk op een rijtje.

U bent op de hoogte van het feit dat de kosten invloed kunnen hebben op het eigen risico, omdat het een vergoeding vanuit de basisverzekering betreft. Tevens bent u op de hoogte met de wettelijke eigen bijdrage van uw nieuwe prothese.

Plaatsen van implantaten
De implantaten zullen onder plaatselijke verdoving worden geplaatst. U kunt zelf naar huis rijden maar als u erg zenuwachtig bent of u vindt het heel spannend kunt u beter iemand meenemen. We plannen 60 minuten in voor de behandeling. U heeft van ons de recepten voor het implanteren ontvangen. Deze recepten kunt u afhalen bij uw eigen apotheek. Wanneer u al medicijnen gebruikt is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Hij kan u informeren of de combinatie met de door ons voorgeschreven medicijnen mogelijk is.

U dient de voorgeschreven antibiotica in te nemen volgens recept. Tevens start u 2 dagen voor de ingreep te spoelen met de perio-aid.

U kunt eventueel alvast een afspraak laten inplannen bij uw tandprotheticus voor het aanpassen van uw gebit. (de prothese kan aangepast worden na de ingreep)

Houd er rekening mee dat u napijn kunt krijgen na de ingreep dus zorg ervoor dat u altijd pijnstilling (paracetamol) in huis heeft. Zorg tevens ervoor dat u een ijszakje of ijsblokjes in de vriezer heeft liggen zodat u na de ingreep direct kunt koelen met ijs om zwelling en of blauwe plek tegen te gaan.

De periode van inheling van de implantaten (osseointegratie) kan variëren van 8 weken tot 3 maanden in de onderkaak. In de bovenkaak is de inhelingsperiode wat langer ongeveer 4 tot 6 maanden.

De dag na de operatie wordt u door ons gebeld om te horen hoe de operatie is verlopen. Dan volgt na 2 weken nogmaals een controle op de wondgenezing en worden de hechtingen verwijderd.

Tijdens het eten mag u in de 2 weken na het plaatsen van de implantaten geen prothese dragen op de plaats waar de implantaten gezet zijn. U mag dus wel uw bovenprothese dragen, wanneer er in de onderkaak implantaten zijn geplaatst. De prothese op de plaats waar geïmplanteerd is kan eventueel in overleg met de behandelaar wel aangepast worden op de dag van het implanteren of de dag erna, zodat u uw prothese wel kan dragen enkel voor het zicht. Let op ‘s nachts uit!

Vervaardigen van de suprastructuur (prothese)
Na de periode van heling worden in de eerste zitting afdrukken gemaakt van de nieuwe situatie in de mond door de tandprotheticus. Vervolgens worden door het laboratorium speciale lepels vervaardigd voor de definitieve afdrukken. In de komende afspraken wordt de beet en kleur bepaald, de prothese en steg gepast en vervolgens geplaatst.

Regelmatige controle
Als de prothese is geplaatst komt u bij ons voor de eindcontrole en wordt een afspraak gemaakt voor de nazorg bij de mondhygiëniste. Belangrijk is dat u twee maal per jaar komt voor de controle en schoonmaken van de implantaten. Na een jaar wordt er een röntgenfoto gemaakt daarna op indicatie van de implantoloog. Deze behandelingen zijn voor eigen rekening als u geen tandarts verzekering heeft. Per keer zal er een M03 code van € 27,68 (2022) in rekening gebracht worden.