Zo gezond zijn verse kruiden!

 

Eet jij vaak verse kruiden of denk jij bij gezond eten eigenlijk nooit aan kruiden en vaak gelijk aan groenten en fruit? De volgende zes kruiden zijn goed voor je gezondheid, een heerlijke toevoeging aan je maaltijd en bevatten vitamines en mineralen die je helpen een gezond gebit te behouden.

Munt

Muntblaadjes zitten vol calcium, fosfor, vitamine C en E en kleine hoeveelheid vitamine B. Deze stoffen ondersteunen je immuunsysteem en bieden bescherming tegen ontstekingen. Munt bevordert je spijsvertering. De geur van munt helpt de luchtwegen te openen en zorgt voor de afvoer van slijm en bacteriën. Handig bij verkoudheid. Je tanden bestaan grotendeels uit calcium. Een tekort aan calcium inname per dag vergroot de kans op gaatjes. Vitamine C helpt bij het herstel van de gezondheid van je tandvlees.

 

Koriander.

Niet iedereen is gek op koriander. Ben je liefhebber dan heb je geluk, want koriander bevat een grote hoeveelheid vitamine K (goed voor de bloedstolling en versterkt je botten) en vitamine C, een vitamine die onder andere bijdraagt aan een goede weerstand.

 

Citroenmelisse

Citroenmelisse wordt gebruikt als smaakmaker bij visgerechten, soepen, sauzen en omeletten. Ook kun je er een frisse kruidenthee van maken. Deze zorgt voor een vrolijk gevoel. Bovendien is dit kruid van nature ontspannend en zorgt het voor rust na een zware maaltijd.

 

Rozemarijn

Rozemarijn bevat carnosinezuur, een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer. Het kruid zou pijn kunnen verlichten en je stemming en geheugen kunnen verbeteren. Rozemarijn is heerlijk in gerechten met vlees en vis. Gebruik tijdens het koken alleen de naaldjes van het plantje. Ook fijn: rozemarijn geeft je een frisse adem.

Peterselie.

Wist je dat peterselie meer ijzer bevat dan spinazie? Daarnaast is het een geweldige bron van foliumzuur (helpt ontstoken tandvlees te herstellen) vitamine A, K en C. Ook kun je er thee van zetten, een heerlijk detox-drankje.

 

Oregano

Bevat onder andere vitamine K, ijzer, magnesium en omega-3. Magnesium versterkt de afweer tegen bacteriën en verlaagt de zuurgraat in de mondflora. Oregano kun je gemakkelijk toevoegen aan veel gerechten. Het wordt vaak gebruikt in pasta’s en salades. Oregano schijnt een gunstig effect te hebben op je cholesterol, belangrijk voor een gezond hart en gezonde vaten. Een sterke thee op basis van dit kruid kan helpen bij een opgeblazen gevoel. Omega 3 heeft een ontstekingsremmende werking en dit helpt ter voorkoming van gingivitis.

Uit de tuin, zo op je bord

Wanneer voeg je kruiden toe? Kruiden met harde blaadjes zoals rozemarijn voeg je beter aan het begin van het kookproces toe. Ze hebben tijd en warmte nodig om hun smaak af te geven. Kruiden met zachte blaadjes zoals oregano en koriander kun je beter op het einde van het kookproces toevoegen of vlak voor het opdienen. Deze kruiden geven snel hun smaak af en te lang verhitten of meekoken leidt tot smaakverlies.

Ook kun je met verse kruiden gemakkelijk een overheerlijke thee maken. Voeg de kruiden toe aan een kop kokend water en laat een paar minuten trekken.