Het belang van tandglazuur uitgelegd

Glazuur is een belangrijk onderdeel van onze tanden. De conditie van het glazuur of emaille ( enamel in het Engels) is een goede weerspiegeling van onze mondgezondheid.  Het speelt een cruciale rol bij het beschermen van onze tanden tegen schade en verval. In dit blogartikel zullen we het belang van tandglazuur bespreken en enkele tips delen om ervoor te zorgen dat jouw tandglazuur gezond blijft.

Wat is tandglazuur?

Tandglazuur is de harde, beschermende laag die de buitenkant van onze tanden bedekt. Het is het hardste weefsel in ons lichaam en is samengesteld uit mineralen zoals calcium en fosfor. Het heeft een belangrijke rol bij het beschermen van onze tanden tegen schade en bederf en helpt ook om gevoeligheid van de tanden te verminderen.

Waarom is tandglazuur belangrijk?

Tandglazuur is essentieel voor een goede mondgezondheid. Het beschermt onze tanden tegen beschadiging en verval door de impact van voedsel, dranken en bacteriën in onze mond. Wanneer tandglazuur beschadigd is of afgebroken wordt, kan dit leiden tot tandbederf, gevoeligheid en andere mondproblemen.

Tandglazuur beschermt ook de zenuwen en bloedvaten die zich in onze tanden bevinden. Wanneer tandglazuur beschadigd is, kan dit leiden tot blootstelling van de zenuwen en bloedvaten, waardoor pijn en ongemak ontstaan. Als tandglazuur te ver is afgebroken, kan dit zelfs leiden tot het verlies van de tand.

Hoe kun je jouw tandglazuur gezond houden?

Er zijn verschillende manieren om jouw tandglazuur gezond te houden. Hieronder staan enkele tips:

  • Goede mondhygiëne: Regelmatig poetsen en flossen van je tanden kan helpen om bacteriën en voedseldeeltjes te verwijderen die tandglazuur kunnen beschadigen.
  • Verminderen van zure voedingsmiddelen en dranken: Zure voedingsmiddelen en dranken zoals frisdrank, citrusvruchten en wijn kunnen tandglazuur afbreken. Beperk de inname van deze voedingsmiddelen en dranken, of spoel je mond met water na het consumeren ervan.
  • Gebruik van fluoride: Fluoride is een natuurlijk mineraal dat helpt om tandglazuur te versterken en te beschermen tegen beschadiging en verval. Veel tandpasta’s en mondspoelingen bevatten fluoride.
  • Regelmatige tandheelkundige controles: Bezoek regelmatig je tandarts voor controles en professionele reinigingen. Je tandarts kan potentiële problemen met tandglazuur vroegtijdig opsporen en behandelen.

Hulp nodig?

Tandglazuur is essentieel voor een goede mondgezondheid. Het beschermt onze tanden tegen beschadiging en verval en helpt gevoeligheid te verminderen. Door goede mondhygiëne, het beperken van zure voedingsmiddelen en dranken, het gebruik van fluoride en regelmatige tandheelkunde.

Contact met Kiesz?

Wil je meer weten? Of een afspraak maken? Laat ons al jouw vragen weten en wij beantwoorden deze graag. Dit kan telefonisch of per mail. Neem gerust contact op met ons via info@kiesz.nl of 085-0150012. Wij helpen je snel verder.

Belang van tandglazuur