Tandartsvergoeding in het basispakket: wat moet je weten?

Ben je benieuwd wat er precies gedekt wordt door het basispakket van je zorgverzekering als het gaat om tandarts- en mondhygiënekosten? In deze blog leggen we uit wat de huidige wetgeving zegt over tandartsvergoedingen en wat dit voor jou betekent.

Actuele situatie

In 2023 blijft de tandheelkundige zorg in Nederland een onderwerp van discussie. Voor volwassenen biedt het basispakket van de zorgverzekering slechts beperkte dekking, waardoor velen zich wenden tot aanvullende verzekeringen of de tandartsrekening uit eigen zak betalen. Kinderen tot 18 jaar zijn beter af; hun tandartskosten worden ruimhartig vergoed. Ondanks de stabiele situatie dit jaar, blijft de vraag actueel: hoe kunnen we tandheelkundige zorg toegankelijker en betaalbaarder maken voor iedereen?

Wat valt er onder het basispakket?

Het basispakket van de zorgverzekering in Nederland dekt een aantal tandheelkundige behandelingen, maar dit is voornamelijk beperkt tot jongeren onder de 18 jaar en specifieke tandheelkundige zorg die als medisch noodzakelijk wordt beschouwd. Laten we dit eens nader bekijken.

Voor jongeren tot 18 jaar

Als je jonger bent dan 18 jaar, dan zijn de meeste tandartskosten gedekt. Dit omvat:

  • Periodieke controles
  • Het vullen van gaatjes
  • Wortelkanaalbehandelingen
  • Het verwijderen van tanden of kiezen
  • Fluoridebehandelingen (in bepaalde gevallen)

Speciale tandheelkundige zorg

Voor volwassenen dekt het basispakket enkel speciale tandheelkundige zorg. Dit betreft:

  • Tandheelkundige zorg als onderdeel van een grotere medische behandeling, zoals bij bepaalde hart- of nierziekten.
  • Tandheelkundige chirurgie, met uitzondering van het plaatsen van implantaten.
  • Kunstgebitten en bepaalde prothetische voorzieningen.

Wat wordt niet gedekt?

Voor volwassenen worden reguliere tandartsbehandelingen zoals controles, gaatjes vullen, en het plaatsen van kronen of bruggen, niet standaard vergoed uit het basispakket. Hiervoor kun je een aanvullende tandartsverzekering afsluiten.

Recente discussies over tandarts in het basispakket

Een groeiend aantal Nederlanders slaat een bezoek aan de tandarts over vanwege de kosten. Dit heeft geleid tot een verhitte discussie over of de tandarts weer terug moet in de basisverzekering. Organisaties zoals Dokters van de Wereld en FNV pleiten voor deze verandering, omdat slechte mondzorg niet alleen tot gebitsproblemen leidt, maar ook tot fysieke en mentale klachten. Zij beweren dat het opnemen van tandheelkundige zorg in het basispakket op de lange termijn goedkoper kan zijn.

Minister Kuipers van Volksgezondheid is echter van mening dat het terugplaatsen van tandheelkundige zorg in het basispakket geen verstandig idee is. Hij benadrukt dat gratis mondzorg niet bestaat en dat de opname van mondzorg in het basispakket een kostbare ingreep is die niet in lijn is met de pogingen van de overheid om de zorgkosten te beteugelen.

Vanuit Kiesz houden we natuurlijk de vorderingen goed in de gaten. Wil je meer weten over de laatste status en wat dit betekent voor jouw zorgverzekering. Stuur ons gerust een bericht.

Aanvullende verzekering: is het nodig?

Of je een aanvullende tandartsverzekering nodig hebt, hangt af van je persoonlijke situatie. Als je vaak naar de tandarts moet of specifieke behandelingen nodig hebt die niet onder het basispakket vallen, kan een aanvullende verzekering voordelig zijn.

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies?

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat wel en niet gedekt wordt door het basispakket van je zorgverzekering als het gaat om tandheelkundige zorg. Voor jongeren onder de 18 jaar is er ruime dekking, maar volwassenen moeten vaak een aanvullende verzekering overwegen voor reguliere tandartsbehandelingen.

Heb je vragen over je specifieke situatie of wil je advies over de beste aanpak voor jouw tandheelkundige zorg? Neem dan contact op met Kiesz, jouw tandarts in Oosterhout en mondhygiënist in Breda. Wij staan klaar om je te helpen met deskundig advies en zorg op maat. Bel ons of stuur een bericht, en we helpen je graag verder!

Tandarts in basispakket