Vergoeding tandartskosten. Wat kan ik doen?

Een gezond gebit is essentieel voor onze algehele gezondheid en welzijn. Maar voor velen kan de rekening van de tandarts een flinke klap zijn voor het budget. Zeker wanneer het gezin een laag inkomen heeft en dus niet veel financiële ruimte heeft. Gelukkig zijn er manieren om een vergoeding te krijgen voor tandartskosten. In dit artikel duiken we in de wereld van tandartskosten en hoe je deze vergoed kunt krijgen.

Verzekeringen voor tandartskosten

Er zijn verschillende verzekeringen die je kunt nemen om de grote tandartskosten te dekken. We lichten ze hieronder kort voor je toe.

Basisverzekering en Tandartskosten

De basisverzekering dekt een deel van de tandartskosten, maar dit is voornamelijk voor kinderen tot 18 jaar. Voor volwassenen worden de meeste tandartskosten niet vergoed vanuit de basisverzekering, Er zijn echter enkele uitzonderingen. In bepaalde gevallen dekt de basisverzekering de kosten van een kunstgebit, een kunstgebit op implantaten (ook wel een klikgebit genoemd), kaakchirurgie en mondzorg. Bekijk daarvoor de voorwaarden van uw verzekering.

Als een behandeling hoger is dan 250 euro, dan wordt hiervoor een offerte opgesteld en kunt u de kosten bespreken met de behandelaar. Wij maken gebruik van standaard tarieven. Wist je dat elke tandarts in Nederland gebonden is aan vaste tarieven?

Aanvullende Tandartsverzekering

Als je regelmatig naar de tandarts gaat of verwacht in de toekomst hoge tandartskosten te hebben, kan het de moeite waard zijn om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Deze verzekeringen bieden een vergoeding voor behandelingen die niet onder de basisverzekering vallen.  Bekijk deze website voor meer informatie: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/tandarts.

Bijzondere Bijstand

Voor mensen met een laag inkomen die geconfronteerd worden met buitengewone tandartskosten, kan bijzondere bijstand een uitkomst bieden. Deze vorm van bijstand is bedoeld voor noodzakelijke kosten die je niet vanuit je normale inkomen of vermogen kunt betalen. Dit wordt vergoed vanuit de gemeente, neem hiervoor contact met ze op.

Betalingsregelingen

In Sommige gevallen werken we met betalingsregelingen voor patiënten die moeite hebben om hun rekening in één keer te betalen. Het kan de moeite waard zijn om dit met je tandarts te bespreken als je voor hoge kosten komt te staan.

Vragen?

Tandartskosten kunnen hoog oplopen, maar er zijn verschillende manieren om vergoedingen en ondersteuning te krijgen, vooral als je een laag inkomen hebt. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en de beschikbare opties te onderzoeken om ervoor te zorgen dat je de zorg krijgt die je nodig hebt zonder je financiële welzijn in gevaar te brengen. Meer weten? Neem gerust contact met ons op en we staan je graag te woord.

Tandartskosten vergoeding