Tanderosie herken en voorkom jij met deze tips! | Kiesz

Wil je tanderosie herkennen en voorkomen? Lees dan snel het artikel op onze website. We geven je praktische tips om tanderosie zelf te voorkomen. Ga verder.

Tanderosie herken en voorkom jij met deze tips!

Tanderosie is een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot serieuze schade aan je gebit. Het is het proces waarbij het tandglazuur wordt aangetast door zuren uit voeding en dranken. Maar geen zorgen, met de juiste kennis en gewoontes kun je tanderosie herkennen en voorkomen. In dit artikel delen we essentiële tips om jouw tanden sterk en gezond te houden. Mocht je dit lezen terwijl het probleem zich al voordoet? Dan zijn er gelukkig ook nog behandelingen.

Wat is tanderosie precies?

Tanderosie ontstaat wanneer zuren uit je voeding of maag het glazuur, de harde beschermlaag van je tanden, oplossen. Dit kan komen door zure voedingsmiddelen en dranken, zoals frisdranken, citrusvruchten en wijn, maar ook door maagzuur bij bijvoorbeeld reflux. Het is een sluipend proces dat vaak onopgemerkt blijft totdat er zichtbare schade is.

Hoe herken je tanderosie?

Er zijn verschillende tekenen die kunnen wijzen op tanderosie. Let op de volgende signalen:

  • Gevoeligheid voor warme, koude of zoete voedingsmiddelen en dranken.
  • Gladder, dunner en doorschijnender wordend tandglazuur.
  • Verkleuring van de tanden; ze kunnen geler worden omdat het onderliggende dentine zichtbaarder wordt.
  • Kleine deukjes of een kuiltjespatroon op het tandoppervlak.

Tips om tanderosie te voorkomen

Gelukkig kun je zelf veel doen om tanderosie te voorkomen. Hier zijn enkele effectieve tips:

  • Beperk zure voedingsmiddelen en dranken: Probeer het aantal momenten dat je iets zuurs eet of drinkt te verminderen. Water is altijd een veilige keuze.
  • Wacht met poetsen: Na het consumeren van zure producten, wacht ongeveer een uur met tandenpoetsen. Het zuur maakt het glazuur tijdelijk zachter, en meteen poetsen kan het glazuur dan beschadigen.
  • Gebruik een rietje: Als je zure dranken drinkt, gebruik dan een rietje om direct contact met je tanden te vermijden.
  • Zorg voor een goede mondhygiëne: Poets twee keer per dag je tanden met fluoride tandpasta en gebruik dagelijks flosdraad of tandenstokers.
  • Bezoek regelmatig de tandarts: Een tandarts kan vroege tekenen van erosie opmerken en je advies geven over verdere preventie en behandeling.

Voorkom tanderosie en neem contact op

Tanderosie kan onopgemerkt blijven tot het ernstige vormen aanneemt. Daarom is het essentieel om alert te zijn op de risico’s en de vroege tekenen. Een gezonde glimlach behoud je niet alleen door de juiste voedingskeuzes en goede mondhygiëne, maar ook door regelmatig deskundige zorg te zoeken. Bij Kiesz staan onze tandartsen en mondhygiënisten voor je klaar om eventuele problemen te verhelpen en je te adviseren over het voorkomen van tanderosie. Aarzel niet om een afspraak te maken bij Kiesz, waar we graag samenwerken aan het behoud van jouw stralende glimlach.

tanderosie