Tandplak voorkomen? 7 Tips voor een gezonde mond

Elke mond heeft tandplak, ook wel geschreven als tandplaque. Tandplak is een plakkerig laagje dat zich vormt op je tanden en kiezen. Het kan leiden tot tandvleesontsteking, gaatjes en andere tandproblemen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om tandplak te voorkomen en een gezonde mond te behouden. In dit artikel lees je de 7 tips om tandplak te voorkomen.

Wat is tandplak?

Tandplak bestaat uit etensresten, speeksel en veel bacteriën. Het is een zachte en kleverige substantie die op je tanden gaat zitten. Je ziet dit nauwelijks met het blote oog. Iedereen heeft dagelijks te maken met tandplak.

Hoe ontstaat tandplak?

Etensresten die achterblijven, speeksel dat in je mond zit en de verschillende bacteriën die in je mond leven zorgen ervoor dat tandplak kan ontstaan. De bacteriën zetten het suiker uit je eten om in zuren die je tandglazuur aantasten. Tandplak zit in heel je gebit. Zowel aan de voor- als achterkant en tussen de tanden. Blijft tandplak te lang zitten? Dan ontstaat er tandsteen. Dat heeft een nadelige effect op je mondgezondheid.

7 tips voor gezonde mond

Wil je tandplak of tandsteen voorkomen? Lees dan snel onze tips voor optimale mondhygiëne.

1. Dagelijks poetsen

Het is belangrijk om twee keer per dag je tanden te poetsen met een fluoride tandpasta. Door regelmatig te poetsen, verwijder je voedselresten en bacteriën die tandplak kunnen veroorzaken.

2. Juiste poetstechniek

Gebruik de juiste techniek bij het poetsen om tandplak effectief te verwijderen. Houd je tandenborstel in een hoek van 45 graden tegen je tandvlees en maak kleine cirkelvormige bewegingen om tandplak te verwijderen. Poets niet te hard, want dit kan het tandvlees beschadigen. Vraag indien nodig je tandarts of mondhygiënist om tips over de juiste poetsmethode.

3. Flossen

Flossen is een belangrijke stap om tandplak tussen de tanden te verwijderen. Door dagelijks te flossen, verwijder je voedselresten en bacteriën op plaatsen waar je met een tandenborstel niet goed bij komt.

4. Mond spoelen

Mondspoeling kan helpen om bacteriën te doden en tandplak te verwijderen. Kies voor een mondspoeling met fluoride en antibacteriële eigenschappen voor een extra fris gevoel.

5. Gezonde voeding

Eet gezonde voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, volkoren granen en magere eiwitten. Beperk suiker en vermijd snoep en frisdrank. Door suikerhoudende voedingsmiddelen te vermijden, verminder je de kans op tandbederf en tandplak.

6. Vermijd te veel zuur

Zure voedingsmiddelen en dranken, zoals fruit en frisdrank, kunnen het glazuur van de tanden aantasten. Beperk daarom je inname van zuurhoudende voedingsmiddelen en drinken.

7. Regelmatige bezoek aan de tandarts & mondhygiënist

Laat je tanden en tandvlees regelmatig inspecteren door een tandarts en mondhygiënist om tandplak en tandbederf op te sporen en te behandelen. Regelmatige bezoeken helpen ook om andere tandproblemen op tijd op te sporen.

Meer advies nodig?

Door deze tips op te volgen, voorkom je tandplak. Het is belangrijk om een goede mondhygiëne te onderhouden om gezonde tanden en tandvlees te behouden. Wil je meer weten of advies? Neem vandaag nog contact op. We helpen je graag verder.

Tandplak voorkomen