Wat doet een mondhygiënist?

Wanneer je een tandartsbehandeling hebt gehad word je soms doorverwezen naar de mondhygiënist. Maar wat doet een mondhygiënist? En heb ik dit wel altijd nodig?

Ook al poets je elke dag netjes je tanden en ga je halfjaarlijks naar de tandarts, een bezoek bij de mondhygiënist is van belang. Vaak denken we dat enkel bij een tandartsbezoek ons gebit al helemaal gezond is. Deels klopt dat, alleen met een extra bezoek aan de mondhygiënist voorkom je grotere tandheelkundige problemen die later moeten worden behandeld bij de tandarts.

Wat doet een mondhygiënist? Een mondhygiënist is een expert in preventieve zorg van het gebit en voert veel verschillende mondbehandelingen uit. We leggen uit welke behandelingen een mondhygiënist kan uitvoeren.

Wat doet een mondhygiënist aan preventieve mondzorg?

Een mondhygiënist zorgt voor preventie van problemen aan jouw gebit. Voorkomen is namelijk beter dan genezen! Verschillende behandelingen helpen jou met het voorkomen van mondproblemen.

Tandvlees

De mondhygiënist voorkomt tandvleesaandoeningen. Wanneer tandvlees te ver is teruggetrokken, gevoelig is of snel bloedt kan je veel klachten ervaren. De gezondheid van jouw tandvlees is heel belangrijk aangezien ze de basis vormen van je tanden en kiezen. De mondhygiënist brengt daarom de conditie van het tandvlees in kaart. De mondhygiënist geeft je verder voorlichting en instructies om je gezondheid van je tandvlees te verbeteren.

Gebit

Ook voorkomt de mondhygiënist tandbederf. Dit gaat van het voorkomen van gaatjes tot grotere behandelingen. De mondhygiënist voert hiervoor meerdere behandelingen uit. Zo kan je denken aan het verwijderen van tandsteen en tandplak, maar ook het polijsten van tanden en kiezen. Ook kan de mondhygiënist fluoride aanbrengen voor het versterken van de tandplak. Er kan zelfs een plaktest worden gedaan, wat een zeer effectieve behandeling is om inzicht te krijgen of je mondhygiëne voldoende is.

Voedingscoach

Het kan zijn dat de preventie tijdens de behandeling te kort of nog niet genoeg is. Dan kan er een advies of voorlichting worden gegeven over voedingsgewoonten. Voeding heeft namelijk veel invloed op de gezondheid van jouw gebit. Waarbij de mondhygiënist je kan helpen aan een juist voedingspatroon voor een gezond gebit!

Heb ik een mondhygiënist nodig?

Nu het duidelijk is wat de mondhygiënist doet wil je wellicht weten of je een mondhygiënist echt nodig hebt. Wanneer de tandarts je adviseert om naar een mondhygiënist te gaan is het verstandig om dit advies te volgen. Maar je kan er ook zelf voor kiezen om naar de mondhygiënist te gaan. Niet alleen voor preventie is een mondhygiënist fijn maar ook voor een schoon en fris mondgevoel.

Vragen over de mondhygiënist?

Heb jij nog meer vragen over de mondhygiënist? Of ben je benieuwd wat een behandeling bij de mondhygiënist jou gaat kosten? Neem dan gerust contact met ons op via 085 – 015 00 12 of mail naar info@kiesz.nl. Je kan ook makkelijk contact leggen met onze virtuele assistent Laura voor al je vragen.

Wat doet een mondhygienist - Kiesz