Onzichtbare beugels: de voor- en nadelen

De onzichtbare beugel, ook wel clear aligner genoemd, is erg populair. Deze uitneembare beugel is een stuk minder goed zichtbaar dan andere beugels en is makkelijk schoon te maken. Onze ervaren tandartsen meten je gebit nauwkeurig op en maken verschillende bitjes op maat. Op die manier stuur je snel en minder goed zichtbaar je tanden in de gewenste positie.

Wat is een onzichtbare beugel?

Een onzichtbare beugel is een dunne, transparante kunststof ‘bitje’. Deze beugel is een stuk minder goed zichtbaar omdat hij transparant is. Dat is de grootste reden waarom deze beugel zo populair is. Om de zoveel weken verander je van bitje waarmee je je tanden op de goede plek duwt. Hoe vaak en hoe lang je met een bitje doet, is afhankelijk van het traject dat onze tandarts adviseert.

Intake

Tijdens een periodieke controle of behandeling kan de tandarts adviseren om een beugel te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld overbeet, onderbeet of kruisbeet hebben. Alle informatie over beugels krijg je van onze orthodontist maar lees je ook hier.  Specifiek de onzichtbare beugel vraagt om een intake waar je met de orthodontist bepaalt hoe het traject eruit komt te zien. Meestal duurt de behandeling tussen de 6 en 18 maanden, afhankelijk van hoe complex de situatie is. De orthodontist maakt een afdruk van jouw gebit waarmee de transparante beugel op maat wordt gemaakt. Door periodiek een andere ‘strakkere’ beugel in te nemen, bewegen je tanden naar de juiste richting.

Voordelen onzichtbare beugel

De belangrijkste voordelen voor een onzichtbare beugel zijn:

  • De beugel is transparant en daarom minder goed zichtbaar
  • De onzichtbare beugel is uitneembaar, waardoor je de beugel uit kunt doen met eten en de beugel goed kunt schoonmaken.
  • Je hoeft minder vaak naar de tandarts dan bijvoorbeeld voor een slotjesbeugel
  • De onzichtbare beugel vinden veel mensen vaak comfortabeler

Nadelen onzichtbare beugel

Er zijn ook nadelen van een transparante beugel, zoals:

  • Niet alles is mogelijk met een transparante beugel. De orthodontist kan aangeven dat het niet mogelijk is om in jouw situatie een onzichtbare beugel te nemen
  • De onzichtbare beugel is vaak iets duurder dan een traditionele beugel

Hoewel je minder vaak naar de tandarts hoeft, is het belangrijk dat je zelf goed je gebit in de gaten houdt en op tijd aan de bel trekt als er problemen voordoen.

Contact met Kiesz?

Heb je vragen over onzichtbare beugels of wil je je inschrijven? Neem contact met ons op via 085 – 015 00 12 of mail naar info@kiesz.nl.

onzichtbare beugel