Angst voor de tandarts? Je bent niet alleen!

Het is bij Kiesz geen probleem dat je bang bent om naar de tandarts te komen. Je bent hier ook niet alleen in. Eén op de vier Nederlanders is hier bang voor. Er zijn verschillende gradaties van deze angst. Ongeveer 800.000 Nederlanders zijn zo bang dat ze niet meer naar de tandarts durven te gaan. Dit heet tandartsfobie. Helaas is het belang om naar de tandarts te gaan voor iedereen evenveel. Het uitstellen van of helemaal niet meer naar de tandarts brengt risico’s met zich mee. Op termijn kunnen problemen komen aan de tanden, kiezen of het tandvlees. Gelukkig hebben we hier ervaring mee en komen we samen tot een fijne manier voor jou om tóch te komen. En op deze manier die vervelende gaatjes voor te zijn.

Waar komt jouw angst vandaan?

We willen graag weten waar jouw angst vandaan komt. De oorzaken hiervan kunnen namelijk verschillen per persoon. Heb je in jouw verleden veel problemen gehad bij de tandarts en hier nare herinneringen aan over gehouden? Of zijn jouw ouders ook bang voor de tandarts en heb je dit overgenomen? Of heb je veel enge verhalen gehoord? Of is het wat anders? Wij luisteren graag naar wat jouw angst is. Hierdoor begrijpen waar het vandaan komt. En kunnen we hierop letten tijdens de behandelingen.

Tips bij angst voor de tandarts

Over de afgelopen jaren is de wereld van tandheelkunde zich sterk gaan ontwikkelen. De griezelverhalen die je misschien gehoord hebt, is allang niet meer hoe het nu gaat. Hier staan een aantal tips die jou kunnen helpen bij het volgende tandarts bezoek:

  • Het vertrouwen tussen jou en jouw tandarts is belangrijk. Daarom willen wij graag luisteren naar jouw angst en waar het vandaan komt. Hierdoor groeit het vertrouwen en leren we jou ook beter kennen.
  • Erover praten helpt. Zeker met jouw tandarts. Voor de behandeling kunnen we hier extra tijd voor nemen om jou meer op je gemak te stellen. We kunnen bijvoorbeeld de behandeling met je doornemen.
  • Ben je bang voor pijn? Misschien helpt een verdoving.
  • Houd de touwtjes in eigen handen. Voor de behandeling spreken we een teken af. Bijvoorbeeld het opsteken van je hand. Dan onderbreken we de behandeling en ontstaat er weer een rustmoment voor jou. Op deze manier blijf je controle houden.
  • Houd je hoofd koel. Ademhalings- of ontspanningsoefeningen werken vaak ook goed om rust in jouw lichaam te krijgen en te houden.
  • Netflix in de stoel? Of jouw favoriete nummer willen horen terwijl je zit? We zijn benieuwd naar jouw muzieksmaak! Afleiding werkt goed tegen angst. De aandacht kan namelijk verlegd worden naar iets anders.

Neem contact op voor een gesprek

Het blijft belangrijk om naar de tandarts te gaan. Op deze manier kunnen we preventief werken en alle vervelende behandeling zo veel mogelijk voor blijven. Wij komen graag met jou in gesprek en leren jou kennen. Dan weten we precies waar we rekening mee kunnen houden. En dan wordt het voor jou hopelijk steeds minder erg om naar ons toe te komen. Ben je benieuwd hoe andere mensen het bij ons ervaren? Lees hier de ervaringen van cliënten. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 085 – 015 00 54 of per mail op breda@kiesz.nl. Samen komen we tot een oplossing zodat jij weer een stralende lach hebt. Ook als je naar buiten loopt.

Kiesz tandarts Oosterhout