Waarom en hoe vaak moet jij je tandenborstel vervangen?

Vroeg of laat is het tijd om je tandenborstel te vervangen. Een tandenborstel kan namelijk na een paar maanden verslijten. Slijtage aan het handvat of tandenpoetsen met een borstel waarvan de haartjes in de borstel niet ideaal meer zijn, kunnen het optimaal poetsen belemmeren. Naast slijtage zijn er ook andere redenen om jouw tandenborstel te vervangen. Het is namelijk ook niet hygiënisch om lang met dezelfde tandenborstel je tanden te poetsen. Kom erachter waarom en hoe vaak je je tandenborstel moet en lees dit artikel snel verder.

Waarom moet je je tandenborstel vervangen?

Je poetst je tanden om alle bacteriën die ontstaan zijn door bijvoorbeeld te eten weer weg te halen. Als je dit niet doet kun je bijvoorbeeld gaatjes krijgen of zelfs ontstekingen.

Bacteriën

Elke dag vormen er bacteriën en enzymen in jouw mond. Per dag zijn dit er ongeveer 70 miljoen. Niet alle bacteriën hiervan zijn slecht. Het grootste deel is namelijk om je mond te beschermen tegen slechte bacteriën waar je zelfs ziek van kan worden. Daarnaast zijn er ook bacteriën die van etensresten afkomen. Dit is de reden waarom je tanden dagelijks gepoetst moeten worden. Het is niet goed als deze bacteriën te lang in je mond zitten. De bacteriën kunnen ophopen en veranderen in tandsteen of gaatjes veroorzaken. Doordat je je tanden poetst, gaan deze bacteriën op jouw tandenborstel zitten. Het is daarom onhygiënisch om te lang met deze tandenborstel te poetsen.

Ontstekingen

Naast het ophopen van bacteriën is het ook belangrijk om je tandenborstel te vervangen voor de kwaliteit van het poetsen. Als de haartjes versleten zijn kunnen de tanden minder grondig gepoetst worden. Het tandplak wordt hierdoor niet goed verwijdert. Wat kan leiden tot tandvleesontsteking. Als het tandvlees voor een langere tijd niet goed schoongemaakt wordt, kunnen er infecties ontstaan waardoor het tandvlees los van de tanden kan raken. Het is dus belangrijk om regelmatig je tandenborstel in te ruilen voor een nieuwe.

Hoe vaak moet jij de tandenborstel vervangen?

Een tandenborstel moet vervangen worden na tien tot twaalf weken. Als je merkt dat de haren versleten raken en de zijkanten naar buiten beginnen te staan, is het tijd voor een nieuwe tandenborstel. Let hierbij wel op dat de handtandenborstel een stevig handvat heeft. Of dat het type kopje voor een elektrische tandenborstel bij jouw voorkeur past.

Elektrische tandenborstel vervangen

Het kopje van een elektrische tandenborstel moet sneller vervangen worden dan een handtandenborstel, omdat hij veel sneller over de tanden beweegt. Hierdoor slijt hij sneller. Een elektrische tandenborstel geeft ook aan als je te hard aan het poetsen. Door deze sensor wordt je je meer bewust over hoe je tanden gepoetst moeten worden. Waardoor de tandenborstel ook minder snel zal gaan slijten. Het voordeel bij het kopen van nieuwe elektrische tandenborstelkopjes is dat ze verpakt zijn per vier. Zodra er een kopje versleten is, kan hij dus gemakkelijk vervangen worden.

Meer advies nodig?

Heb je nog vragen over hoe vaak en wanneer een tandenborstel vervangen moet worden? Wij helpen en informeren je graag. Neem daarom gerust contact met ons op. We zijn telefonisch bereikbaar op 085 – 015 00 12 of per mail via info@kiesz.nl.

Tandenborstel vervangen