Hoe voorkom je gele tanden? Deze gewoontes moet je vermijden

Een geel gebit, daar kiest niemand voor. Toch is het hebben van iets verkleurde tanden normaal. Het geel van je tandbeen (dentine) schijnt namelijk door je tandglazuur heen. Dit is de buitenste laag van je tand. Het maakt de kleur van je tanden lichtgrijs of lichtgeel. Daarnaast is het verkleuren van je tanden ook een erfelijke kwestie. De sterkte en dikte van het tandglazuur is namelijk genetisch bepaald. Mocht gele tanden veel voorkomen binnen jouw familie, dan is er een kans dat jouw tanden op latere leeftijd ook iets geler worden. Maar, geen paniek. Er zijn verschillende gewoontes die je kan vermijden om de kans op gele tanden te verminderen.

Mondhygiëne is belangrijk

Ten eerste is een goede mondhygiëne natuurlijk belangrijk. Een tandje erbij tijdens het poetsen kan al veel verschil maken.

Tips voor een goede hygiëne:

  • Poets je tanden 2 minuten lang per poetsbeurt
  • Floss je tanden bij elke poetsbeurt
  • Laat tandsteen 1 a 2 keer per jaar verwijderen door de tandarts
  • Laat je tanden 1 a 2 keer per jaar polijsten door de tandarts.

Beperk innamen van kleurstoffen

In veel voedsel zijn kleurstoffen verwerkt. Bekende voorbeelden hiervan zijn cola, koffie en rode wijn. Maar ook in fruit zoals druiven, granaatappels en bosbessen zijn deze kleurstoffen te vinden. De moleculen van deze kleurstoffen blijven aan het tandglazuur plakken. Deze zorgen voor verkleuring van de tand. Voornamelijk donkere voedingsmiddelen bevatten deze stoffen.

Tannine versterkt gele tanden

Een andere versterker van gele tanden is Tannine. Ook bekend als looizuur. Dit geeft eten een bittere smaak. Hierdoor worden de producten heerlijk van smaak, alleen voor je tanden is het minder goed. Deze stof hecht zich namelijk aan tandplak, wat voor aanslag op je gebit zorgt. Tannine is onder andere te vinden in de schillen, pitten en steeltjes van druiven. Dit maakt rode wijn een voorbeeld van een voedingsmiddel met veel tannine. Witte wijn bevat daarentegen vrijwel geen tannine. Een ander voorbeeld van een voedingsmiddel met veel tannine is chocolade. De stof is namelijk te vinden in de cacaoboon.

Stoppen met roken

Het is inmiddels al bijna niet meer te betalen, maar ook roken veroorzaakt gele tanden. De aanslag op tanden die roken veroorzaakt is moeilijk te verwijderen. Deze kan zelfs bruin of zwart worden. Roken wordt dan ook gezien als een van de grootste boosdoeners van een slecht gebit. Daarnaast is het voor mensen met implantaten ook een probleem. De implantaten hechten zich namelijk minder snel en kunnen zelfs loslaten. Dit komt door de vernauwing in de bloedvaten wat roken veroorzaakt.

We adviseren je graag over het mooi en gezond houden van je gebit.

Je kunt zelf dus al veel doen om een geel gebit te voorkomen. Heb je meer vragen over het mooi en gezond houden van je gebit? We helpen je graag. Neem gerust contact op met ons via info@kiesz.nl of 085-0150012.

Gele tanden voorkomen