Spoedbehandeling bij een tandarts? Wat te doen?

Oh nee, je hebt ineens last van hevige pijn in je mond waardoor je niet goed meer kunt kauwen. Of jouw tand of kies dreigt uit te vallen. Of je hebt last van veel bloedverlies uit een binnensmondse wond. Dan is het tijd om voor een spoedbehandeling naar de tandarts te gaan. Vaak kun je in de avonduren of in het weekend terecht. Wanneer dit niet bij jouw vertrouwde tandarts is, krijg je van zelf te horen welke dienstdoende arts op dat moment aan het werk is. We leggen je in dit artikel graag uit wanneer je met spoed naar de tandarts kunt en waar je rekening mee moet houden.

Wat is spoed bij de tandarts?

Je kunt niet voor elke behandeling naar de spoedtandarts. Dat is op zich vrij logisch. Het is daarom goed om te weten wanneer je wél naar de tandarts kunt voor een spoedbehandeling. De spoedtandarts staat in principe alleen voor je klaar bij

  • Nabloeding : Na het trekken van een tand of kies kan het voorkomen dat de wond opnieuw gaat bloeden of dat het bloeden niet ophoudt. Ook hiervoor kan je terecht bij de spoedtandarts.
  • Trauma (bijvoorbeeld een uitgevallen tand)

Maar er kunnen zich veel situaties voordoen die toch spoed zijn. Neem indien je twijfelt contact met ons op en we bespreken de situatie.

  • Problemen met een prothese
  • Mond gaat niet meer/ beperkt open: dit kan verschillende oorzaken hebben, maar zeker na een behandeling kan dit duiden op com
  • Hevige (kies) pijn: Dit kan verschillende oorzaak hebben. Bij acute pijn neem je altijd contact op met de tandarts.
  • Loszittende tanden: Wanneer je tand of kies verliest of als je mond ernstig is beschadigd, moet je altijd contact opnemen met de tandarts. Voor herstel, maar ook voor pijnstilling.
  • Dikke wang of kloppend gevoel: Heb je een dikke wang of een kloppend gevoel? Dan duidt dit vaak op een ontsteking. Als het zwellen groter wordt, kan je problemen krijgen met slikken of zelfs met ademhalen. Ook hier is een telefoontje naar de spoedtandarts heel verstandig.

Wat doet de spoedtandarts?

Tijdens jouw afspraak bespreekt de tandarts met jou de mogelijkheden om de pijn of het probleem snel op te lossen. Hierbij richt de specialist zich alleen op het probleem en dus krijg je een noodzakelijk behandeling. Zijn er meer afspraken nodig? Dan worden deze uitgevoerd door je eigen tandarts.

Welke kosten zijn er?

De kosten voor een behandeling zijn normaliter gelijk aan de kosten die je doorgaans bij de tandarts maakt. Er komt alleen een extra toeslag op. Dit is de toeslagcode C021. Uiteraard moet je ook rekening houden met eventuele vervolg behandelingen. Ons advies: vraag altijd naar de kosten en hoe je dit kunt betalen. Je kunt pinnen of contact betalen. Uiteindelijk kan de rekening ook rechtstreeks naar de verzekering gestuurd worden. Laat je hierover informeren.

Geen spoed, wel afspraak nodig?

Heb je geen spoedbehandeling bij de tandarts nodig, maar wil je wel snel een tandarts hebben gezien? Bij Kiesz in Oosterhout staan we voor je klaar. Maak snel een afspraak en schrijf je online in.

Wil je meer weten over een spoedbehandeling bij de tandarts? Wij zijn telefonisch bereikbaar via 085 – 015 00 54 of per mail op info@kiesz.nl. Samen komen we tot een oplossing zodat jij weer een stralende lach hebt. Ook als je naar buiten loopt.

Spoedbehandeling bij tandarts