Voedingsadvies binnen de mondzorgpraktijk Kiesz
Bij Kiesz zijn wel veel bezig met preventie. We willen problemen in de mond voorkomen. Zo geven we ook adviezen over voeding. Naast een goede mondhygiëne speelt gezonde voeding en het aantal eetmomenten een belangrijke rol voor een gezonde mond. Zo kunnen suikers en zuren uit bijvoorbeeld vruchtensap, frisdrank, light-dranken, energiedrankjes en snacks zorgen voor tandbederf (cariës) en tanderosie (dunner worden van tandglazuur).
Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet
Beperk de inname van suikers
- Beperk het eten en drinken van producten met veel toegevoegde suikers zoals…
- Kies voor een tussendoortje met minder suiker zoals: kaas, rauwe groente, zuivel, fruit
- Eet voldoende groente en fruit voor een betere mondweerstand en gezond tandvlees
Eetmomenten beperken
- Beperk het aantal eet- en/of drinkmomenten per dag tot maximaal 7
Manier van eten drinken aanpassen
- Drink zuren dranken met een rietje
- Wacht 1 uur met poetsen na het eten en/of drinken van zuren producten
- Neutraliseer je mond na het eten en/of drinken van iets zuurs met bijvoorbeeld water
- Drink voldoende water
- Suikervrije kauwgom kauwen werkt positief op de aanmaak van speeksel
Beperk inname van suikers
Alles wat je eet of drinkt bevat suiker zo ook bijvoorbeeld melk. Alle suikers kunnen zorgen voor tandbederf. Er is wel een verschil in producten hoeveel suiker iets bevat. Je hebt producten die van nature suikers bevatten en producten die door een fabrikant toegevoegde suikers bevatten. De toegevoegde suikers zitten vooral in frisdrank (light-dranken bevatten geen suikers maar wel zuren), koekjes en snoep. Het is verstandig om producten te beperken waar veel toegevoegde suikers in zitten. Het helpt om de labels op de producten te bekijken, daar staat de hoeveelheid suiker op vermeld. Tussendoortjes met minder suikers kunnen bijvoorbeeld zijn: kaas, zuivel producten, rauwe groente en fruit.
Beperk het aantal eet- en/of drinkmomenten per dag tot maximaal 7
Het is belangrijk om je aan het aantal van 7 eet- en drinkmomenten te houden. Dat kunnen 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes zijn. Dit is belangrijk om het speeksel in je mond weer de kans te geven om de mond weer te “reinigen” en te neutraliseren nadat je iets gegeten of gedronken hebt. Combineer het eten en drinken tot 1 moment. Drink bijvoorbeeld je drankje in 1 keer leeg in plaats van iedere keer een slokje frisdrank verspreid over de dag te nemen.
Manier van Eten drinken aanpassen
Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld je frisdrank of vruchtensap te drinken met een rietje, zo komen de suikers en zuren minder langs je tanden. Dat verkleind de kans op tanderosie en tandbederf. Daarnaast kun je de frisdranken en vruchtensappen ook vervangen door water. Water kun je namelijk zo veel drinken als je wil, telt niet mee met de 7 momenten.
Het binnenkrijgen van voldoende vitamine door het eten van groente en fruit is belangrijke voor een goede algemene weerstand en dus ook voor de mondweerstand en je tandvlees. Met name vitamine C is belangrijk voor gezond tandvlees. Bij onvoldoende vitamine C kan het tandvlees vatbaarder worden voor de bacteriën die parodontitis (tandvleesproblemen) kunnen veroorzaken. Als je bijvoorbeeld citrusfruit of een kiwi hebt gegeten waar lekker veel vitamine C in zit, is het van belang even wat water te drinken wat helpt je mond weer te neutraliseren. Dit verkleint de kans op tanderosie. Het kauwen op suikervrije kauwgom kan daar ook bij helpen. Met kauwgom kauwen stimuleer je namelijk de aanmaak van speeksel, dit heeft weer een neutraliserende werking.
Om tanderosie te voorkomen is het verder belangrijk dat je je tanden niet gelijk na het eten of drinken van zuren producten gaat poetsen. De zuren werken namelijk in op het tandglazuur, wat ervoor zorgt dat het tandglazuur “bros” wordt. Het “bros” geworden tandglazuur zou je er anders in een dun laagje afpoetsen. Het advies is dan ook om 1 uur te wachten met poetsen. Zo krijgt je speeksel de kans om de zuren in de mond weer te neutraliseren en krijgt je tandglazuur zijn hardheid weer terug.