Een slecht kindergebit: wat te doen?

Van gaatjes tot tandvleesproblemen, een slecht kindergebit komt steeds vaker voor. Niet voor niets opperde het kabinet recent nog een terugkeer van de schooltandarts. Eén op de vijf kinderen gaat namelijk nooit naar de tandarts. Daarnaast is ruim 15% van de kinderen ook in meer of mindere mate bang voor de tandarts, wat een tandartsbezoekje dan ook zeker niet populair maakt.

Met een periodieke controle bij de tandarts kun je veel gebitsproblemen al voorkomen, maar wat kunnen jij en je kind zelf doen aan een slecht melkgebit? In dit blogartikel vertellen we je wat de meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen zijn en geven we een aantal tips om de kans op hierop te verkleinen. Zo wordt ook de tandartservaring van jouw kind weer een stukje positiever.

Gaatjes in het melkgebit

Een kindergebit is kwetsbaar. Zeker in de periode wanneer tanden en kiezen nog doorkomen, liggen gaatjes in het melkgebit op de loer. Op dat moment is het tandglazuur namelijk nog niet volledig ontwikkeld en biedt het nog niet voldoende bescherming tegen de invloeden van eten en drinken.

Gaatjes in een melkgebit ontstaan op eenzelfde manier als bij een blijvend gebit. Tandplak is de grote boosdoener. Tanden zijn voorzien van een laagje glazuur. Dit kun je zien als een beschermingslaag voor het gebit. Bacteriën in tandplak zetten suikers om in zuur, wat het tandglazuur aantast. Het beschermingslaagje verdwijnt dus, waarna het zuur ook de onderliggende tand of kies aantast. Het gevolg? Een gaatje, ook wel ‘cariës’ genoemd.

Tips om een slecht gebit bij je kind te voorkomen

Wanneer je kind een slecht melkgebit heeft, is de kans groot dat er ook bij het blijvende gebit problemen ontstaan. Als ouder wil je dit natuurlijk het liefst voorkomen. Met de volgende tips kun je gelukkig de kans op gaatjes en andere ongemakken verkleint.

Goed poetsen

De eerste tip is misschien een inkoppertje, maar een slechte verzorging is toch één van de belangrijkste oorzaken van gebitsproblemen. Daarom is frequent en goed poetsen van belang. Tot een leeftijd van 2 jaar volstaat 1x poetsen per dag, vanaf 2 jaar is dit minstens tweemaal per dag. Het is belangrijk dat je je kind van jongs af aan leert waarom en hoe tanden gepoetst moeten worden.

Tips voor tanden poetsen bij kinderen:

  • Geef je kind eigen verantwoordelijkheid: laat het eerst zelf poetsen en poets zelf na.
  • Gebruik een spiegeltje om je kind te laten zien hoe jij poetst.
  • Gebruik een tandenborstel met kleine kop en zachte haren.
  • Gebruik tandpasta mét fluoride, dit versterkt het glazuur.
  • Start meteen met poetsen zodra het eerste tandje doorkomt.
  • Hanteer de 3 B’s als ezelbruggetje: binnenkant, buitenkant en bovenkant van tanden en kiezen.
  • Poets in overlappende, horizontale bewegingen.
  • Poets elke keer in dezelfde volgorde: eerst de onderkaak en daarna de bovenkaak.
  • Poets ook de rand van het tandvlees zachtjes mee.

Beperk eetmomenten en suikers

Door goed te poetsen, zorg je er al voor dat het glazuur in goede staat blijft. Je helpt het melkgebit echter ook door de aanvallen op het glazuur te beperken. Dit kun je doen door op het eten en drinken te letten.

Tips voor eten en drinken:

  • Beperk het aantal eetmomenten tot 7 per dag (3 hoofdmaaltijden, 4 tussendoortjes).
  • Beperk de inname van suikers. Suikers zitten niet alleen in snoep, maar ook in sapjes, frisdranken en zelfs melk.

Ga regelmatig met je kind naar de tandarts

Zoals eerder aangegeven, voorkom je met een tandartsbezoek al veel problemen. Een tandarts is er niet alleen voor het boren en vullen, maar adviseert ook over een goede mondverzorging en signaleert tijdig een ruimtegebrek of kaakproblemen. Daarnaast kan de tandarts of, indien nodig, de mondhygiënist de moeilijk te bereikbare plekken in het kindergebit reinigen. Het is aan te raden om twee keer per jaar met je kind een bezoekje te brengen aan de tandarts.

Neem je kind al mee naar de tandarts, zodra de eerste tandjes doorkomen. Zo kan hij of zij wennen aan de omgeving en verklein je de kans op tandartsangst.

We adviseren je graag over goede mondverzorging

Je kunt zelf dus al een hoop doen om gebitsproblemen bij je kind te voorkomen. Heb je al het bovenstaande al geprobeerd of wil je gewoon meer tips over het voorkomen of behandelen van een slecht kindergebit? We helpen je graag. Neem gerust contact met ons op via info@kiesz.nl of 085 – 015 00 12.

Neem contact op voor een gesprek

Het blijft belangrijk om naar de tandarts te gaan. Op deze manier kunnen we preventief werken en alle vervelende behandeling zo veel mogelijk voor blijven. Wij komen graag met jou in gesprek en leren jou kennen. Dan weten we precies waar we rekening mee kunnen houden. En dan wordt het voor jou hopelijk steeds minder erg om naar ons toe te komen. Ben je benieuwd hoe andere mensen het bij ons ervaren? Lees hier de ervaringen van cliënten. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 085 – 015 00 54 of per mail op breda@kiesz.nl. Samen komen we tot een oplossing zodat jij weer een stralende lach hebt. Ook als je naar buiten loopt.

Behandelkamer in Oosterhout