Wat te doen bij bloedend tandvlees?

Oh jee, het tandvlees begint te bloeden tijdens het poetsen, flossen of eten. Wat moet je nu doen? In dit artikel leggen wij het je graag uit. Wist je dat bloedend tandvlees een van de meest voorkomende problemen is? Tijd om hier dus goed in te duiken. Want is het wel zo erg? Wat veroorzaakt bloedend tandvlees en hoe kun jij dit dus voorkomen? Wij vertellen je meer over bloedend tandvlees.

Wat is bloedend tandvlees?

Start je tandvlees met bloeden bij lichte aanrakingen, zoals poetsen, flossen of eten? Dan is de kans groot dat jouw tandvlees niet gezond is. Gezond tandvlees start niet met bloeden. Gebeurt dit wel, dan is dit het eerste symptoom van een tandvleesontsteking. Het is belangrijk om deze eerste signalen serieus te nemen, want bloedend tandvlees kan overgaan tot gingivitis. Dit is de benaming voor ontstoken tandvlees.

Hoe ontstaat dit probleem?

De grootste oorzaak van bloedend tandvlees is een beginnende ontsteking die is ontstaan door aanwezigheid vantandplak en tandsteenin de mond. Er zijn dan vele bacteriën bij elkaar die zich hopen langs de randen van het tandvlees, tanden en kiezen. Daarom is het verstandig om regelmatig tandplak of tandsteen te laten verwijderen door de mondhygiënist of tandarts.

Andere oorzaken van bloedend tandvlees zijn:

 • Te hard of verkeerd poetsen van de tanden
 • Het verkeerd flossen van de tanden
 • Het gebruik van tandpasta of mondwater met alcohol
 • Je rookt sigaretten of sigaren
 • Je hebt bepaalde ziektes, zoals diabetes
 • Er is een gebrek aan vitamine B,C of D
 • Er is sprake van hormonale veranderingen, zoals bij een zwangerschap
 • Je hebt een te droge mond

Onze mondhygiënist kijkt graag samen met je welke oorzaken er zijn en hoe je dit dus kunt voorkomen. Anders gebruik je snel een van de onderstaande tips.

Hoe kan ik bloedend tandvlees voorkomen?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om bloedend tandvlees te voorkomen. Het is zelfs heel verstandig om dit goed te behandelen. Dit doe je door:

 • te weten hoe je moet poetsen. Het klinkt voor de hand liggend, maar dit is echt de belangrijkste manier om bloedend tandvlees te voorkomen. Poets dan ook twee keer per dag minimaal twee minuten en gebruik de tandenborstel goed. Dus op de grens van tandvlees en kies/tand. Vergeet niet om de binnenkant ook te poetsen.
 • ragers, tandenstokers of flosdraad te gebruiken. Dit is onmisbaar om je gebit goed schoon te kunnen maken en houden. Je tandenborstel kan namelijk niet overal even goed bij. 
 • gevarieerd en gezond te eten. Het is belangrijk om voldoende vitaminen en voedingsstoffen binnen te krijgen. Door te weinig vitamine B, C of D wordt jouw tandvlees kwetsbaarder. 
 • voldoende te rusten. Wist je dat (langdurige) stress een negatief effect heeft op ontstekingen? Neem dus vooral veel rust en slaap acht uur per dag.
 • regelmatig een bezoek te brengen aan de mondhygiënist of tandarts. Ga minimaal twee keer per jaar langs voor een controle. Laat tandplak en tandsteen verwijderen als dit nodig is. 

Er zijn nog meer tips om bloedend tandvlees te voorkomen. Onze mondhygiënisten vertellen je er graag meer over. Vraag er gerust eens naar. 

Hulp nodig?

Wil je meer weten? Of een afspraak maken? Laat ons al jouw vragen weten en wij beantwoorden deze graag. Dit kan telefonisch of per mail. Neem gerust contact op met ons via info@kiesz.nl of 085-0150012. Wij helpen je snel verder.

Bloedend tandvlees voorkomen