Waarom een gebitsbeschermer?

In onze vrije tijd doen we gelukkig veel aan sporten en dat is goed ook! Bij een merendeel van de sporten is er sprake van veel fysiek contact, wat soms de nodige ongelukken met zich meebrengt. Dat geldt niet alleen voor sporten zoals boksen, schaatsen, ijshockey, maar ook voor mountainbiken, skaten, voetbal en hockey. Per jaar gebeuren er ruim 1800 ongelukken alleen al op de hockeyvelden, waarbij er helaas vaak schade aan het gebit ontstaat.

Letsel aan het gebit, zoals een gebroken tand, is altijd blijvend. Om ongelukken te voorkomen worden zogenaamde sportbitjes gebruikt. Een gebitsbeschermer , wordt ook wel gewoon een bit genoemd , is een hoesje van zachte kunststof dat je over de tanden in de bovenkaak plaatst. Het kunststof is enkele millimeters dik, sterk en vaak doorzichtig van kleur. Een bit vangt de klap op en verdeelt de kracht van de klap over alle tanden. Hierdoor is de kracht die op één enkele tand komt meestal zó klein, dat er geen schade optreedt.

Als er ondanks het dragen van een bit toch een tand wordt uitgeslagen, dient de gebitsbeschermer als een vangnet waardoor de uitgeslagen tand niet zoekraakt. De tand kan dan weer in de kaak worden teruggeplaatst.

 Soorten gebitsbeschermers

Er zijn verschillende soorten gebitsbeschermers, hieronder een selectie van de meest voorkomende

Kant-en-klare gebitsbeschermers

De pasvorm van kant-en-klare gebitsbeschermers is zeker niet optimaal, het kan immers niet aangepast worden aan het gebit. Bij het ademen en praten zit de beschermer in de weg, daarom is de werking beperkt. Maar daartegen zijn de aanschafkosten laag.

Voorgevormde gebitsbeschermers

Voorgevormde gebitsbeschermers zijn vaak te koop in sportzaken en zijn wel aan te passen aan het gebit. Door de gebitsbeschermer even in heet water te leggen, wordt hij zacht en enigszins vervormbaar. Een voorgevormde gebitsbeschermer werkt beter dan een kant-en-klare, maar de beschermer zit wel tegen de voortanden aan waardoor het beschermende effect niet altijd voldoende is. Wanneer kinderen tanden wisselen zal er vaak een nieuwe beschermer gekocht moeten worden, omdat de gebitsbeschermer dan niet meer past. De kosten van een voorgevormde beschermers zijn iets hoger dan van de kant-en-klare variant.

Exact passende gebitsbeschermers 

De nadelen van bovenstaande kant en klare en voorgevormde bitjes zijn;

  • Ze passen niet goed waardoor de bescherming minder is en het bitje uitvalt
  • Negatieve invloed op manier van ademhalen en spraak
  • Geen mogelijkheid tot personalisatie dmv kleur

De exact passende gebitsbeschermer wordt door een tandarts of orthodontist gemaakt. Deze gebitsbeschermer geeft de beste bescherming tegen schade aan tanden.

Exact passende gebitsbeschermer

Een speciale, op maat en op kleur gemaakte, mondbeschermer heeft een goede pasvorm, waardoor een optimale bescherming mogelijk is en de kans op letsel verkleind wordt. De mondbeschermer beschermt niet alleen de tanden, maar ook het tandvlees, de tong en de lippen. De meeste ongelukken gebeuren tijdens de training,  dus draag de gebitsbeschermer ook dan.

We maken een exact passende gebitsbeschermer bij Kiesz door een afdruk te maken van het gebit. Met de gebitsafdruk wordt vervolgens een kopie van het gebit gemaakt. Op deze kopie maken we een gebitsbeschermer die exact op het gebit past en dus de beste bescherming geeft.

De gebitsbeschermer kan dan ook nog gepersonaliseerd worden dmv kleuren of teksten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de clubkleuren, of een eigen naam.

De kosten liggen hierdoor wel hoger in vergelijking met de andere 2 typen.

Garantie; Hoe lang gaat een bitje mee?

Bij beschadigingen, zoals scheuren, rafelige randen of doorgebeten plekken moet een bitje vervangen worden. Als de beschermer niet goed meer past of als de onderste tanden en kiezen niet meer in de holtes aan de onderzijde van het bitje passen, dan dient u de beschermer te vervangen

Wij geven een seizoen garantie. Mocht je binnen die tijd problemen ervaren, dan kun je kosteloos bij ons terecht en zorgen wij dat je bitje weer helemaal in orde is.

Gebitsbescherming ook tijdens de wisseling en beugelbehandeling

Goede bescherming van nieuwe tanden en kiezen is erg belangrijk. Dat gaat het beste met een exact passende gebitsbeschermer met extra ruimte op de plaatsen waar de meeste veranderingen gaan plaatsvinden. Doordat de tandenwisseling redelijk goed te voorspellen is maakt de tandarts of orthodontist de beschermer op een manier waarbij tanden en kiezen ongestoord kunnen wisselen.

Ook tijdens de beugelbehandeling verandert de stand van tanden en kiezen. Hierdoor is het niet mogelijk om een exact passende gebitsbeschermer te maken. Ook de voorgevormde beschermers zijn dan maar beperkt geschikt, dus in deze fase is het behelpen en adviseren we toch een minder passende gebitsbeschermer dan helemaal geen.

 

Wat kost een mondbeschermer?

Bekijk de tarievenlijst voor meer informatie over de kosten. Let op: afhankelijk van de complexiteit en de materialen, kunnen de kosten van elkaar verschillen. In het behandelplan geeft de behandelaar jou een overzicht van de verwachte kosten. Check altijd bij jouw zorgverzekeraar welke behandelingen geheel worden vergoed en voor welke je een aanvullende verzekering nodig hebt.

Een bitje valt niet in de basiszorg. Ook niet voor kinderen. In veel aanvullende verzekeringen wordt dit echter wel verzekerd. Ook voor <18 jaar. Wij kunnen inzien of u hiervoor verzekerd bent. Vraag ons vrijblijvend om advies

Bitje of mondbeschermer kopen voor een heel team of club? Laat het ons dan weten. We maken dan een aantrekkelijke aanbieding (afhankelijk van de aantallen).