Behandelingen voor mondgezondheid

Prins Hendrikstraat 183​ | 4835 PN Breda​ | breda@kiesz.nl ​| 085 – 015 00 54

Ben je op zoek naar informatie over de behandeling bij de mondhygiënist? Dat snappen wij heel goed. De werkzaamheden van een mondhygiënist zijn namelijk erg divers. In het overzicht hieronder vind je meer informatie over onze behandelingen. Bij Kiesz Breda willen we graag dat iedereen een gezonde mond behoud. Wij zijn graag jouw coach voor optimale mondverzorging. In onze praktijk sta jij voorop en nemen we de tijd voor jou en je gebit.

Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen over onze behandelingen? Stel ze gerust en neem direct contact met ons op. Wij zijn telefonisch te bereiken via 085 – 01 50 054 of per mail via breda@kiesz.nl.

Bij jouw eerste afspraak is het belangrijk dat je een geldig identiteitsbewijs/paspoort of rijbewijs en verzekeringsbewijs meeneemt. Vooraf aan het mondonderzoek, krijg je de gelegenheid om bijzonderheden en-/of beperkingen met betrekking tot jouw gezondheid te bespreken met de mondhygiënist. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld allergieën (latexallergie, allergie voor anesthesievloeistof etc.) of chronisch medicatiegebruik. Dit gebeurt aan de hand van een algemene gezondheidsvragenlijst.

Na deze vragenlijst krijg je een korte uitleg over het ontstaan van tandvleesproblemen. Vervolgens wordt de gehele mond onderzocht. Dan beoordeelt de mondhygiënist met behulp van een tandvleesscore of het noodzakelijk is om de gebitssituatie vast te leggen in een pocket- of parodontiumstatus of een zogenaamde DPSI-score. In deze pocket- of parodontiumstatus wordt de conditie van het tandvlees rondom alle tanden en kiezen weergegeven. De ruimte die dan gemeten wordt, noemen we een pocket. Deze pocket mag in een gezonde mond maximaal 3 mm diep zijn. Als de pocket dieper is spreken we van een ontsteking. Bij pockets van 4-5 mm diep praten we over gingivitis en pockets van 6 mm diep of meer parodontitis.

Na al deze gegevens te hebben verzameld en de eventueel meegenomen röntgenfoto’s van jouw tandarts word je zo duidelijk mogelijk geïnformeerd over de toestand van jouw mond en wordt er een behandelplan opgesteld. Ook krijg je een begroting mee. Een eerste afspraak neemt gemiddeld 45-60 minuten in beslag.  Afhankelijk van de ernst van de situatie worden er vervolgafspraken gemaakt.

Bij pockets van 4-5 mm is er sprake van een oppervlakkige ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Het tandvlees is rood en gezwollen en bloedt gemakkelijk bij het poetsen of bij het gebruik van tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Door het uitgebreid verwijderen van de plaque en het tandsteen door de mondhygiënist en een juiste zelfzorg kan gingivitis makkelijk worden genezen. Natuurlijk vertelt jouw mondhygiënist precies hoe je het beste jouw mond kunt reinigen en welke middelen je daarvoor dient te gebruiken.

Deze behandeling vindt plaats wanneer er parodontitis is geconstateerd. Meestal kom je meerdere keren voor het grondig reinigen van de worteloppervlakken van de tanden en kiezen. Dit gebeurt in de meeste gevallen onder lokale verdoving. De mondhygiënist geeft je uitgebreid instructie hoe je zelf uw mond schoon dient te houden en welke hulpmiddelen je hiervoor kunt gebruiken. Een goed resultaat vraagt een gezamenlijke inspanning van mondhygiënist en patiënt!

Graag wil de mondhygiënist en natuurlijk ook je weten of de behandeling enig resultaat heeft opgeleverd. 3 tot 4 maanden na het reinigen van de worteloppervlakken wordt opnieuw een pocket- of parodontiumstatus gemaakt. Bij goed resultaat wordt, samen met jou de nazorg-termijn bepaald.

Indien de behandeling niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd kan een bacteriologisch onderzoek worden verricht (= kweekafname). Dit wordt opgestuurd naar het laboratorium en indien nodig kan een antibioticumkuur worden voorgeschreven.

Om de ontstane situatie te behouden is het belangrijk om de mondhygiënist regelmatig jouw tandvlees te laten controleren. Afhankelijk van de situatie en jouw wensen wordt er een afspraak gemaakt per 3, 4, 6 of 12 maanden.

Een mondhygiënist kan en mag verdoven. Je hoeft dus geen pijn te hebben tijdens de behandeling. Dat is voor jou en jouw mondhygiënist wel zo prettig!

Neem direct contact op

Wil je meer weten over onze praktijk voor mondhygiëne in Breda of over onze diverse behandelingen? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn telefonisch te bereiken via 085 – 01 50 054 of per mail via breda@kiesz.nl.