Zorgzaam

Bij onze tandartspraktijk in Oosterhout willen we dat iedereen een gezond leven heeft. De mondgezondheid heeft hierop een grote invloed. Wist je dat…

Directe link tussen mondgezondheid en algemene gezondheid

…er een directe link is tussen mondgezondheid en vele ziektes zoals obesitas, hart en vaat ziekten. Enkele voorbeelden van aandoeningen en gezondheidsklachten zijn: reuma, keel-, maag- en darmproblemen, diabetes, stress en verlaagde weerstand (bron KNMT). Bekijk het filmpje online

  • reuma, suikerziekte en overgewicht houden allemaal in meer of mindere mate verband met een slechte mondverzorging. En die kunnen ook weer leiden tot verdere ontstekingen in het lichaam. Daarnaast kan een ontsteking in de mond er voor zorgen dat je je bloedsuikerspiegel niet onder controle krijg.
  • een zwangere vrouw met parodontitis heeft twee tot zeven maal meer kans op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht dan een zwangere vrouw zonder parodontitis.
  • bij een slechte mondhygiëne en parodontitis kunnen bacteriën een longontsteking veroorzaken, met name bij patiënten met een verhoogd risico. 43% van alle in een zorginstelling opgenomen ouderen blijkt longontsteking veroorzakende bacteriën in de mond te hebben.

…parodontitis / bacteriën in de mond wordt in toenemende mate gezien als risicofactor voor het bevorderen van een hartinfarct en in zekere mate ook een herseninfarct. Ouderen met een tandvleesontsteking hebben een 17% hogere kans op hart- en vaatziekten (onder de 65 jaar is deze kans zelfs 44% hoger).

…mensen met mondinfecties gaan cognitief harder achteruit dan mensen met een gezonde mond

…als je op jongere leeftijd problemen hebt met je gebit (zelfs je melkgebit), je op later leeftijd een veel grotere kans op gaatjes hebt. Het is vaak ook genetisch bepaald, heb  je als ouder een “zwakker” gebit, dan heeft je kind dat vaak ook.

…mensen met een goede mondgezondheid, zelfverzekerder zijn, veel positiever in het leven staan en minder vaak last van  depressies hebben.

Problemen voorkomen door regulier bezoek en mondverzorging

Door je tandarts regulier te bezoeken (tweejaarlijkse tandartsbezoeken) en zelf je mond goed te verzorgen (Twee keer per dag minimaal twee minuten poetsen met fluoride tandpasta, in combinatie met het gebruik van bijvoorbeeld tandenstokers, ragers en flosdraad) voorkom je klachten. Daarnaast dragen een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl bij aan een betere (mond)gezondheid.

We willen je hierin begeleiden, zodat het bezoek naar de tandarts geen toets moment wordt. Wij willen ervoor zorgen dat het gebit verzorgen een gewoonte wordt. Zodat klachten voorkomen worden.  Een van onze behandelcoaches kan u persoonlijk begeleiden door het gesprek aan te gaan. Zij begeleiden je met alle vragen (oa verzekering, kosten).

Behandelkamer voedingsdeskundige Kiesz