Wil je zelf tandarts worden? Of denk je tijdens een periodieke controle wel eens ‘Wat doet een tandarts nou eigenlijk allemaal?’ De tandartsen van Kiesz geven graag antwoord op deze vraag! Het woord tandarts verklapt eigenlijk al een beetje wat er qua werkzaamheden allemaal bij komt kijken. Toch gaan we graag wat dieper in op ons vak!

Van spektakel op het marktplein naar specialisatie in de praktijk.

Het beroep van tandarts bestaat al honderden jaren. De geschiedenis van ons beroep gaat zelfs al terug tot het Maya tijdperk. Van een echte tandarts kon je in die tijd natuurlijk nog niet spreken. Gespecialiseerde artsen en onderzoek naar tandheelkunde ontstonden in Europa pas tijdens de Gouden Eeuw. Vooral in de middeleeuwen werden tandheelkundige behandelingen gezien als het bijbaantje van een barbier of arts. Je tanden laten trekken kon dus gewoon bij de kapper op het marktplein. Toch bestond er in deze periode ook al een primitieve versie van de wortelkanaalbehandeling. Ook verdovingen werden door tandartsen al toegepast sinds het eind van de achttiende eeuw. Maar zo bestaat de opleiding tot mondhygiënist bijvoorbeeld pas sinds 1913. Het beroep van tandarts heeft zich de afgelopen eeuwen dus steeds verder ontwikkeld en gespecialiseerd.

De essentie van ons vak

Het antwoord op de vraag ‘wat doet een tandarts?’ is eigenlijk heel simpel. Een tandarts houdt zich bezig met het onderzoeken en behandelen van het gebit. Verder kan een tandarts gezien worden als een echte spin in het web binnen de tandheelkunde. Zo is de tandarts vaak jouw eerste aanspreekpunt maar staat hij of zij ook veel in contact met andere specialisten. Tijdens de periodieke controle bepaalt een tandarts namelijk of je misschien doorgestuurd wordt naar een specialist. Niet alleen is de tandarts een spin in het web binnen de tandheelkundige zorg. Ook binnen zijn eigen team neemt de tandarts een centrale rol in. Zo heeft de tandarts vaak een heel team onder zich aan tandartsassistenten, mondhygiënisten en ander professionals.

Uitvoeren van de periodieke controle

Als het goed is bezoek je de tandarts ieder half jaar voor een periodieke controle. Maar wat doet een tandarts dan eigenlijk? Tijdens een periodieke controle kijkt de tandarts of je gebit en tandvlees nog gezond zijn. Er wordt gecontroleerd op gaatjes, tandplak en tandsteen. Naast het controleren van het gebit focust de tandarts zich ook op het tandvlees en de slijmvliezen. Draag je een kunstgebit? Bezoek dan alsnog ieder halfjaar de tandarts voor een periodieke controle.

In de kern is de tandarts jouw eerste aanspreek punt. Bij een vraag of probleem zal de tandarts als eerste onderzoek doen en de diagnose stellen. Het is belangrijk dat je zolang mogelijk van je eigen gezonde tanden kunt genieten.

Mocht er een probleem aan het licht komen dan stelt de tandarts een behandelplan op. De tandartsassistent plant hier vaak een nieuwe afspraak voor in. Het kan voorkomen dat de tandarts een aandoening zelf niet kan oplossen. In dat geval word je doorverwezen naar een specialist zoals een mondhygiënist of kaakchirurg.

Advies over je tand of kies

Wat doet een tandarts beter dan het geven van advies! Door onze ruime kennis staan wij nooit met onze mond vol tanden. We geven namelijk regelmatig advies als het gaat om het verzorgen van jouw gebit. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan poetsinstructies. Deze geven we wanneer je voor het eerst met je kind de tandarts bezoekt. We nemen dan ruim de tijd om het poetsen van de tanden uit te leggen. Maar de tandarts geeft meer dan alleen poetsadvies. Zo geven we ook advies over voeding zoals de invloed van frisdranken of voedingsmiddelen die veel suikers of zuren bevatten. Zo houden we samen jouw gebit gezond en sterk. Heb je vragen over voeding of lifestyle? Onze voedings- en lifestylecoaches helpen je graag verder!

Praatjes vullen geen gaatjes, maar de tandarts wel!

Krijg jij maar geen genoeg van al die lekkere snoepjes? Dan heb je vast wel eens een gaatje gehad. Het vullen van gaatjes is een van de kerntaken van een tandarts. Tijdens de behandeling begint de tandarts met het plaatsen van een klemmetje rond de desbetreffende tand. Hierdoor kunnen er geen bacteriën in de tand terecht komen tijdens de behandeling. Vervolgens boort de tandarts een deel van het glazuur weg. Hierna wordt het aangetaste tandbeen verwijderd en kan het gaatje gevuld worden.

Tijdens de behandeling zijn zowel de tandarts en tandartsassistent aanwezig. Wanneer je verticaal in de stoel ligt zie je natuurlijk alleen de tandarts. We kunnen ons goed voorstellen dat je je misschien afvraagt wat een tandartsassistente tijdens de behandeling allemaal doet. Voorafgaand aan de behangdeling word je in de meeste gevallen verdooft. Deze verdoving kan zowel worden toegediend door de tandarts als de tandartsassistent. Verder assisteert de tandartsassistente de tandarts tijdens de behandeling.

Tand of (verstands)kies laten trekken

Het kan voorkomen dat je een kies of tand moeten laten trekken door een ontsteking. Soms gebeurt het ook wel eens dat je te weinig ruimte in de mond hebt. In dat geval kunnen de verstandskiezen niet goed doorkomen. Wat een tandarts dan doet is het creëren van meer ruimte door het trekken van de verstandskiezen.

Na het verdoven begint de tandarts met het losmaken van je tandvlees. Hierdoor komt er al wat beweging in de tand en is het makkelijker om deze te verwijderen. Na het trekken van de tand kun je de pijn het beste onderdrukken met pijnstillers. Het kan voorkomen dat er een zwelling ontstaat. Je kunt dan het gezicht een beetje koelen. Het duurt ongeveer tien dagen voordat de wond volledig genezen is.

Meer weten?

Natuurlijk heeft een tandarts nog veel meer taken. Wil je meer weten over wat een tandarts verder nog doet? Lees dan meer over onze behandelingen.

Heb je nog vragen of wil je een behandeling inplannen? Neem dan contact op met onze vestiging in Breda of Oosterhout. Onze collega’s helpen je graag verder!

Wat doet tandarts