Wat te doen bij een afgebroken tand? Praktische tips en advies
Het is een normale dag en plotseling… krak! Je hebt een tand afgebroken. Het kan iedereen overkomen, ongeacht je leeftijd. Maar wat moet je nu doen? Geen paniek, we hebben een handig artikel geschreven om je door deze onverwachte situatie te loodsen. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat je moet doen bij een afgebroken tand.
Wat te doen bij een afgebroken tand
Het eerste wat je moet doen als je een tand afbreekt, is kalm blijven. Hoewel het eng kan zijn, is het meestal niet levensbedreigend en kan het vaak worden gerepareerd. Als je het afgebroken stuk kunt vinden, bewaar het dan. Spoel het voorzichtig af met water en bewaar het in een klein bakje met melk of speeksel om het vochtig te houden.
Probeer in de tussentijd alvast contact te krijgen met jouw tandarts in Oosterhout voor het maken van een afspraak.
Vervolgens spoel jij je mond voorzichtig met warm water. Dit helpt om eventuele losse stukjes te verwijderen en het gebied schoon te houden. Als je pijn of zwelling ervaart, kan een koud kompres aan de buitenkant van je wang helpen om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Pijnstillers kunnen ook helpen om eventuele pijn te beheersen. Volg hierbij altijd de instructies op die op de verpakking staan.
Nog meer?
We hebben nog meer tips voor je bij een afgebroken tand.
- Vermijd het eten van hard voedsel dat de afgebroken tand verder kan beschadigen.
- Probeer niet zelf de tand te repareren. Dit kan leiden tot verdere schade en complicaties.
- Als je moet eten, probeer dan te kauwen met de andere kant van je mond om druk op de afgebroken tand te voorkomen.
- Het is belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met je tandarts. Bij Kiesz hebben we geen wachtlijst en je wordt direct geholpen.
Wat kan jouw tandarts doen?
Afhankelijk van de ernst van de breuk, zijn er verschillende behandelingen die je tandarts kan voorstellen. Voor kleine breuken kan je tandarts een vulling gebruiken om de tand te repareren. Als de voortand is afgebroken, kan hij of zij een tandkleurig composietmateriaal (bonding) gebruiken.
Als er een groot stuk van de tand ontbreekt, kan je tandarts een kroon of kap voorstellen om de tand te beschermen. En als de breuk zo ernstig is dat de zenuw is blootgesteld, kan je tandarts een wortelkanaalbehandeling voorstellen.
Kan ik een afgebroken tand voorkomen?
Het afbreken van een tand kan schrikken zijn, maar met snelle actie en de hulp van je tandarts kan je glimlach weer worden hersteld. Onthoud dat preventie de beste manier is om gebroken tanden te voorkomen. Regelmatige controles bij je tandarts en mondhygiënist, een goede mondhygiëne thuis en het dragen van een gebitsbeschermer tijdens sporten kan helpen om je tanden sterk en gezond te houden.
Heb je een afgebroken tand of andere tandheelkundige noodgevallen? Wacht niet langer en maak vandaag nog een afspraak bij Kiesz. We hebben geen wachtlijst en je wordt direct geholpen. Neem snel contact met ons op en begin je reis naar een gezondere glimlach!