Hoe kan ik ontstoken tandvlees voorkomen?

Bloedend en gevoelig tandvlees is voor niemand een pretje en kan zelfs heel vervelend zijn. Is het tandvlees daarnaast ook nog eens rood en ziet het er gezwollen uit? Dan kan je te maken hebben met ontstoken tandvlees. Maar hoe kan je dit nu voorkomen en wat is er te doen tegen ontstoken tandvlees? Geen zorgen, wij vertellen het je in dit artikel. Lees snel verder.

Ontstaan van ontstoken tandvlees

Voordat we je meer kunnen vertellen over het voorkomen van ontstoken tandvlees is het ook goed om te weten hoe dit ontstaat. Ontstoken tandvlees is ook bekend als gingivitis. Dit is het eerste stadium. Heb je een verder gevorderde ontsteking? Dan noemen we dit parodontitis.

De ontsteking ontstaand in de rand van het tandvlees door de aanwezigheid van bacteriën in de tandplak. Dit is een nauwelijks zichtbaar laagje van speekseleiwitten en bacteriemassa op de tanden en kiezen. Dit laagje kan verkalken. Dan noemen we het tandsteen. De bacteriën in de tandplak produceren allerlei stoffen aan die tandvleesontsteking veroorzaken.

Hoe herken ik ontstoken tandvlees?

Niet bij iedereen is ontstoken tandvlees goed te zien. Dit kan ook een lange periode onopgemerkt blijven. Het risico is dan wel dat de ontsteking pas in een later stadium gevonden wordt. Enkele kenmerken die je kunt ondervinden zijn:

  • Rood, slap en gezwollen tandvlees
  • Bloedend tandvlees bij het poetsen
  • Vieze smaak in de mond
  • Slechte adem

Wat te doen tegen ontstoken tandvlees?

Heel simpel. Wanneer je last hebt van een tandvleesontsteking kun je het beste een afspraak maken bij je tandarts of mondhygiënist. Zij signaleren de symptomen en behandelen dit gelijk voor je.  Tegelijkertijd geven onze mondhygiënisten je graag meer advies over het reinigen van je gebit, tanden poetsen en een optimale mondgezondheid.

Voorkomen is beter dan genezen

Voordat je een afspraak moet maken bij jouw mondhygiënist omdat je ontstoken tandvlees hebt, is het goed om te weten dat je dit kunt voorkomen. De volgende tips helpen je hierbij.

  • Poets het liefst twee keer per dag met een fluoride houdende tandpasta
  • Kies een juiste tandenbostel dat bij jouw gebit past
  • Reinig het gebit meer tussen het poetsen door. Denk aan stokeren, rageren of flossen
  • Gebruik een mondspoeling of tongschraper

Alle bovengenoemde tips zijn bedoelde om schadelijke bacteriën en tandplak te verwijderen.

Meer weten?

Wil jij meer weten over het voorkomen van ontstoken tandvlees? Neem gerust contact met ons op. We zijn telefonisch bereikbaar op 085 – 015 00 12 of per mail via info@kiesz.nl.

Ontstoken tandvlees voorkomen